Upītē notiek nemateriālā kultūras mantojuma svētki «Gūdi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sestdien, 3. decembrī, Balvu novadā tiks svinēti nemateriālā kultūras mantojuma svētki "Gūdi". Pasākums notiks jau trešo reizi, atzīmējot ceturto gadadienu, kopš Upītes kultūrtelpa iekļauta Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Pasākumā katru reizi tiek eksperimentēts – tradicionālo mūziku apvienojot kopā ar mūsdienīgām skaņām.

Andris Slišāns par Nemateriālā kultūras mantojuma svētkiem „Gūdi”
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

Par pasākuma ideju stāstīja Nemateriālā kultūras mantojuma centra "Upīte" direktors Andris Slišāns: "Pirmajā reizē bija ar orķestri, otrajā – ar džezu. Un šoreiz ar elektronisko mūziku. Ir sadarbība ar Laimu Jansoni un DJ Monsta projektā "ZeMe", kur ir profesionāla koklētāja kopā ar dīdžeju. Tad ir mūsu vietējā grupa "Unknown Artist". Liekam kopā folkloru ar roku un repu, hiphopu kopā. Savienojam kopā, lai neteiktu, ka nemateriālā kultūra ir tas, ko vecmammas un seni cilvēki darīja. Mēģinām atdzīvināt, bet viss, ko mēs darām, tā ir nemateriālā kultūra nākotnei."

Svētkus rīko Balvu novada nemateriālās kultūras mantojuma centrs "Upīte", bet to norise notiks Šķilbēnu pagasta kultūras centrā "Rekova".

KONTEKSTS

Upītes kultūrtelpa pirms četriem gadiem tika iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Tā ir daļa no vēsturiskā Abrenes apriņķa un unikāla ar saglabāto un dzīvo Ziemeļlatgales latviešu (latgaliešu) kultūras mantojumu, tradīcijām un valodu. Upītes kultūrtelpas sākums — 20. gs. 30. gadi, bet 40.–50. gados, veidojoties kolhoziem, tika radīts iedīglis Upītes ciemam, kas atrodas centrā vecajai kultūrtelpai, ko veido lielie ciemi. Upīte ir pazīstama ar Ziemeļlatgalei raksturīgā folkloras mantojuma glabāšanu un aktīvu popularizēšanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti