Rīta Panorāma

LTV komandas ceļš uz 3x3 basketbolistu treniņu

Rīta Panorāma

Anglijā atsākas ikgadējā gulbju skaitīšana

UNESCO Venēciju varētu iekļaut apdraudēto vietu sarakstā

UNESCO Venēciju varētu iekļaut apdraudēto vietu sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Venēcija potenciāli varētu tikt iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā, jo tas atspoguļotu šīs pilsētas reālo stāvokli. Tā spriež pasaules mantojuma eksperti. Bet, iespējams, nesenais liegums lieliem kruīza kuģiem iebraukt trauslās pilsētas ūdensceļos varētu būt pietiekams, lai glābtu pilsētu no šī likteņa.

Venēcijas kanāli un romantiskā arhitektūra padara to par lielāko brīvdienu atpūtas vietu visas pasaules tūristiem. Pilsēta un tās lagūna pamatoti iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Šo statusu piešķīra jau 1987. gadā. Bet tagad UNESCO paziņojis, ka, iespējams, iekļaus Venēciju tā saucamajā apdraudēto vietu sarakstā. Tas nozīmētu, ka uz to attiektos vairāki ierobežojumi un Venēcijai būtu grūtāk piekļūt. Pasaules mantojuma komiteja ir sniegusi ieteikumu, kuru izskatīs ikmēneša sesijā, kas jūlijā noritēs Ķīnā. Eksperti apgalvo, ka Venēcija ir ļoti neaizsargāta pret klimata pārmaiņām un spēcīgo lietavu un plūdu biežuma un intensitātes pieaugums pēdējos gados draud pasaules mantojumu neatgriezeniski sabojāt. Tāpat gadiem ilgs temats ir bijis pārlieku intensīvais tūrisms. Pirms pandēmijas Venēcija bija magnēts milzīgiem kruīza kuģiem, kuru radītā ūdens viļņošanās bojāja smalko arhitektūru.

UNESCO Pasaules mantojuma centra direktore Mečilda Rēslere norādīja: “Tūristu pieplūdums nāk caur ceļojumu rīkotājiem. Tas ir ne tikai Venēcijā, bet arī daudzās citās Vidusjūras pilsētās. Tāpat kruīzu tūrisma attīstība notiek Dubrovnikā un Barselonā. Vienā piegājienā ap četriem tūkstošiem cilvēku var ieplūst vēsturiskajā pilsētā. Tas tiešām jārisina.”

Zināms progress jau ir panākts. Sākot ar augustu, kuģiem, kuru izmērs vai svars pārsniedz noteiktu lielumu vai pārsniedz konkrētu piesārņojuma līmeni, vairs nebūs atļauts kuģot Džudekas kanālā, kas ir nozīmīga jūras artērija Venēcijā. Tie arī nedrīkstēs kursēt pa ūdeņiem netālu no Svētā Marka laukuma. Tas radījis lielu prieku tiem, kuri ir rīkojuši kampaņas pret kuģu klātbūtni Venēcijas ūdeņos. Kaut arī daži tūrisma nozares pārstāvji nav tik priecīgi, lielākā daļa izprot šo lēmumu un gaida, kad Itālijas valdība parūpēsies par alternatīvu piestātņu izveidi. Vai ar šo pietiks, lai UNESCO neiekļautu Venēciju pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā? To uzzināsim pavisam drīz, jo UNESCO Pasaules mantojuma komitejas sesija ilgst vien līdz 31. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti