Rīta Panorāma

18. novembra pasākumi Rīgā

Rīta Panorāma

Saeimas ārkārtas sēde

UNESCO pasaules mantojuma sarakstam 50

UNESCO pasaules mantojuma sarakstam – 50

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms 50 gadiem tika pieņemta ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, kas paredzēja pasaules mantojuma saraksta izveidi. Tajā līdz šim brīdim iekļauti 1154 objekti visā pasaulē.

Saraksts izveidots, lai dotu iespēju starptautiskajai sabiedrībai saglabāt un pasargāt cilvēcei nozīmīgus dabas un kultūras objektus no nepārdomātas cilvēku rīcības un ārkārtējiem apstākļiem, tai skaitā dabas katastrofām un konfliktiem.

Lielākā daļa vietu ir populāri tūristu galamērķi, bet eksperti to salīdzina ar abpusgriezīgu zobenu. Iekļaušana sarakstā veicina cilvēku interesi, rada jaunas darbavietas un palīdz vietējo iedzīvotāju labklājībai. Tomēr bieži pārāk liela cilvēku plūsma apdraud pašus objektus.

Arī saraksta veidošana nav vienkārša, un patlaban gandrīz puse objektu atrodas ekonomiski attīstītajā Eiropā un Ziemeļamerikā. Šobrīd sarakstā pārstāvētas 167 valstis, kā arī 43 pārrobežu objekti. Starp tiem ir visiem zināmais lielais Ķīnas mūris, Ēģiptes piramīdas, Maču Pikču senpilsēta Peru, Atēnu Akropole un daudzas citas vietas. Sarakstā iekļauts arī Strūves ģeodēziskais loks visās trīs Baltijas valstīs; Rīgas, Viļņas un Tallinas vecpilsētas, kā arī Kuršu kāpa un Kernaves arheoloģiskais komplekss Lietuvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti