Ukrainas atbalstam arī šonedēļ katru dienu notiek aktīvisma un plakātu veidošanas darbnīcas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šonedēļ, 14.–20. martā, turpinās Latvijas Laikmetīgās mākslas centra un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja organizētais darbnīcu cikls "Līdzdalības darbnīca", kurā Latvijā ievērojamu un atzītu mākslinieku vadībā apmeklētājiem būs iespēja iepazīt dažādas mākslas tehnikas un to pielietojumu aktīvismā un protestos, kā arī kopīgi doties piketēt un iesaistīties citās akcijās Ukrainas neatkarības ielas rajonā, starp Krievijas un Ukrainas vēstniecībām.

Darbnīcas notiek katru dienu, darbdienās no pulksten 16:00 līdz 19:00 un brīvdienās no 12:00 līdz 15:00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

"Skolēnu brīvlaikā īpaši aicinām iesaistīties skolēnus un klases, kā arī ģimenes ar bērniem, veicinot pilsoniski atbildīgu un informētu nākotnes sabiedrību,"

paziņojumā medijiem norādīja organizatori.

Šonedēļ darbnīcu vadīs: gleznotāja Envija, multimediju mākslinieks Kaspars Groševs, performanču māksliniece Anda Lāce, jauno mediju māksliniece Anna Priedola, tēlnieks Ivars Drulle un fotogrāfe Vika Eksta.

Par darbnīcām

15.03 – ukraiņu māksliniecei Marijai Primačenko veltītā glezniecības darbnīca "Glābt kultūru!" ar Enviju

28. februārī tika nodedzināts Ivankiv Vietējās vēstures muzejs, kurā bojā gāja vērtīgi ukraiņu folkmākslinieces Marijas Primačenko (Maria Prymachenko) krāšņie darbi. Ar uzsaukumu "glābt kultūru!" Līdzdalības darbnīcā tiks iepazīts un iesaistīts Marijas Primačenko mantojums, iedvesmojoties, kopējot un iesaistot ukraiņu kultūru.

17.03 – lielformāta protesti ar gleznotāju un performanču mākslinieci Andu Lāci

Māksliniece savā darbnīcā aicinās veidot vienotu protestu – kolektīvu sajūtu izlādēšanu. Uz liela formāta loksnēm tiks gleznots kolektīvs vēstījums, kas reizē būs arī iespēja noformulēt un izteikt savas sajūtas, izmantojot krāsas, otas un citus materiālus.

16.03 – skaņas darbnīca ar multimediju mākslinieku Kasparu Groševu

Audiodarbnīcas dalībniekiem būs iespēja veidot vienotu skaņu darbu, ierakstot pašu dalībnieku kliedzienus, saucienus un citus izraisītos trokšņus, kā arī kopīgu protestu pie Krievijas vēstniecības, veidojot kopīgu saucienu pēc taisnības, ar ko apskaņot Ukrainas neatkarības ielu.

18.03 – kiberkara jautājumu risināšanas darbnīca ar jauno mediju mākslinieci Annu Priedolu

Jauno mediju māksliniece Anna Priedola vadīs datu darbnīcu "Mēs esam sēklas…", par kuras izejmateriālu kalpos zeme, ūdens, sēklas un informācija, ko saņemam no ziņu portāliem. Darbnīcas laikā tiks stādītas saulespuķes un veidotas datu vizualizācijas par karā kritušajiem Ukrainas un Krievijas iedzīvotājiem.

19.03 – višivankas rakstu plakātu darbnīca ar Ivaru Drulli

Višivankas raksti (vyshyvanka) ir ukraiņu tradicionālie izšuvumi, kas tiek valkāti kā talismans, lai pasargātu cilvēkus, kas tos nes. Darbnīcā tiks pētīti višivankas raksti un iesaistīti tie plakātu apdarē, veidojot individuālus talismanus un stāstus.

20.03 – fotogrāfijas un līdzdalības darbnīca ar fotogrāfi Viku Ekstu

Darbnīcu ciklu noslēgs mākslinieces Vikas Ekstas vadīta darbnīca, kurā ikviens tās apmekētājs varēs fotogrāfes vadībā uzņemt savus fotoportretus – diptihus, kuros atspoguļotas cilvēcīgākās no sajūtām – miers, mīlestība, drosme, kā arī dusmas, izmisums, naids. Māksliniece savā darbnīcā izmantos gan tēlu veidošanas metodes, gan dzīvo skulptūru metodes. Lai paustu atbalstu Ukrainai un izteiktu savas domas un izjūtas mākslas valodā, darbnīcas apmeklētāji varēs izmantot gan ķermeņa valodu, gan sejas izteiksmes.

Darbnīcām nepieciešamie materiāli tiek nodrošināti ar "KRASO", "Dirty Deal Teatro" un Latvijas Mākslas akadēmijas atbalstu, taču dalībniekus aicina ierasties arī ar savām otām un šķērēm.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās jau kopš 24. februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja – pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti