Uģis Polis: Radiostacijas uzšķaudīs Latvijas mūzikas kvotu normām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ja tiks uzlikti mūzikas kvotu likuma rāmji raidorganizācijām, radiostacijas uz to visu uzšķaudīs un Eiropas tiesā izģērbs šo likumu vienkārši trijos gājienos, Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” Latvijas mūzikas kvotu ieviešanu komentē AS "SuperFM" valdes priekšsēdētājs Uģis Polis.

„Šobrīd ir panākta konceptuāla vienošanās starp visām iesaistītajām pusēm – gan raidorganizācijām, gan mūziķu pārstāvjiem par to, ka nepieciešams noteikt Latvijas mūzikas kvotas raidorganizācijās,” norāda Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputāts Jānis Dombrava. „Vienīgi palikuši jautājumi par kvotu apmēru.”

Pēcpusdiena: Jānis Dombrava par Latvijas mūzikas kvotu ieviešanu
00:00 / 03:04
Lejuplādēt

Dombrava skaidro, ka likuma grozījumi paredz pārejas noteikumus.

„Mēs necenšamies pateikt, ka no rītdienas nav jābūt, piemēram, 50% apmērā tikai Latvijā radītai mūzikai. Tieši pretēji – ir ietverts pakāpeniskums iekšā, lai arī mūzikas industrija varētu paspēt sagatavot šos kvalitatīvos produktus, bet, es domāju, pavisam noteikti ir mūsu radiostacijām jāiet uz to, ka latviskā kultūrtelpa tiek stiprināta,” skaidro deputāts.

Dombrava atgādina, ka šādas kvotas ir ieviestas vairākās Eiropas valstīs. Kvotu noteikšana ir kā tramplīns, lai Latvijā radītā mūzika sasniegtu Eiropas topus, uzskata deputāts.  21. oktobrī Saeimas apakškomisijā izskanējuši priekšlikumi atrast kādus „burkānus” raidstacijām, kas varētu tās „vairāk motivēt pāriet uz šo modeli”. Apakškomisija lēmusi, ka divu nedēļu laikā iesaistītajām pusēm būtu nepieciešams panākt vienošanos gan par kvotu apmēriem, gan to, cik strauji tās tiek ieviestas.

Ir cerība, ka divu nedēļu laikā šī vienošanās tiks panākta,” uzsver Dombrava. „Un tad Saeima varētu jau ļoti dinamiski virzīt likumprojektu uz apstiprināšanu visos lasījumos.”

Savukārt AS "SuperFM" valdes priekšsēdētājs Uģis Polis ir skarbs attiecībā pret likuma grozījumu virzītājiem.

Akmeni, ko viens muļķis iemet upē,  pēc tam desmit gudrie nevar izvilkt,” situāciju ar izteicienu raksturo Uģis Polis. „Man pilnīgi nav skaidrs, kāpēc Saeimā ir jāizskata, es atļaušos teikt, kaut kādu no ielas nākušu cilvēku iniciatīvas, kuriem nav ne zināšanu, ne pieredzes radio jomā, ne arī kaut kādu panākumu.”

Uģis Polis apgalvo, ka ir lasījis ar mūzikas kvotu ieviešanu saistītos dokumentus un tie šķituši ļoti populistiski. Radiostacijas vadītājs uzskata, ka tos sastādījuši nekompetenti cilvēki, kuru zināšanu līmenis ir internetā veiktu pētījumu līmenī. Tāpat Uģis Polis norāda, ka industrijai, kuras mērķis ir peļņa, nav nekāda sakara ar sabiedrības interesēm.

Sabiedrības interesēs, pirmkārt, būtu, lai atgriež atpakaļ skolās dziedāšanas stundas normālā līmenī," teic Uģis Polis, aicinot radīt vidi, kurā cilvēki ir muzikāli izglītoti, lai tad viņi būtu spējīgi radīt kvalitatīvus darbus.

„Mums ir 2003. gada Satversmes tiesas lēmums par kvotām,” savu pozīciju pamato Uģis Polis. „Tas viss jau sen ir palaists garām. Tas nav tas gals, no kura [šie jautājumi] jārisina.”

Jau vēstīts, ka Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijā deputāti konceptuāli jau šī gada februārī atbalstīja latviešu mūzikas kvotu noteikšanu raidstacijās. Šādu ierosinājumu virzīja Latvijas Mūzikas industrijas attīstības biedrība. Biedrības mērķis ir, lai no nākamā gada oktobra Latvijas radiostacijās vismaz 40% atskaņotās mūzikas būtu Latvijā radīta vai Latvijas mūziķu izpildīta. Pusei no tā jābūt valsts valodā. Tas palīdzēšot gan pašmāju mūzikas nozares attīstībai, gan stiprinātu latvisku kultūrtelpu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti