Turaidas muzejrezervātā atjaunotas Klaušinieku mājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valsts simtgades priekšvakarā pabeigusi Turaidas muzejrezervāta Klaušinieku mājas restaurāciju. Iecerēts, ka plašākam apmeklētāju lokam vēsturiskā ēka durvis vērs 19.maijā Muzeju naktī, kuras laikā apmeklētāji varēs iepazīt pašu restaurēto ēku un restaurācijas norisi, kas tiks atspoguļota izstādē, informē VNĪ.

VNĪ atzīmē, ka, pateicoties veiksmīgai sadarbībai starp pasūtītāju, būvnieku "RERE Meistari" un citām iesaistītajām pusēm, projekts īstenots ātrāk, nekā sākotnēji plānots. Līdz ar to vēsturiskais mantojums tiek nodots ekspluatācijā jau martā.

Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa, Turaidas muižas kompleksā ietilpstošās 18. gadsimtā celtās Klaušinieku mājas atjaunošana sākās 2015.gadā, kad tika izstrādāts restaurācijas būvprojekts. 2016.gada rudenī sākti būvdarbi, bet 2017. gada maijā jau svinēti spāru svētki.

Objekta celtniecība kopumā izmaksājusi 622 000 eiro, kas segti no valsts budžeta līdzekļiem.

Līdz mūsdienām daļēji bija saglabājušies ēkas pamati un neliela daļa ēkas, kas bija sliktā tehniskajā stāvoklī. Lai saglabātu ēkas autentisko izskatu, restaurācijā izmantoti veco pamatu laukakmeņi, veidotas māla kleķa sienas un niedru jumts.

Vēsturiskā ēka un tajā izvietotās ekspozīcijas kalpos par simbolu klaušu laikam un latviešu zemnieka ceļam līdz Latvijas valsts dibināšanai.

Jaunā ekspozīcija "Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis", kas nomainīs topošo pagaidu izstādi, tiks atvērta 2019. gada 4.maijā.

VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis atzīmē, ka Klaušinieku mājas atjaunošana ir viens no VNĪ uzsāktās programmas "100 adreses Latvijas simtgadei" nozīmīgākajiem projektiem. "Tā būs kā neaizstājama vēstures liecība par muižas sadzīvi un klaušu laikiem, nozīmīgs pieturas un izziņas punkts ikvienam Latvijas garajā ceļā uz savu valsti," pauž Neimanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti