Tukuma muzejā restaurēta unikāla 17. gadsimta lustra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Viens no nozīmīgākajiem Tukuma muzeja 2017. gada projektiem ir unikālas, savulaik Tukuma evaņģēliski luteriskajai baznīcai piederējušas, 17. gadsimta pirmās puses lustras restaurācija, no Tukuma ziņo muzeja pārstāve Kristīne Ozola.

Jau stipri bojātā, tikai fragmentāri saglabātā lustra 1973. gadā tika nodota Rundāles pils muzejam, kur tā atradās 44 gadus. Šī gada sākumā lustru savā īpašumā pārņēma Tukuma muzejs, kas ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Tukuma novada domes atbalstu veica apjomīgu tās restaurāciju. Lustra apmeklētājiem apskatāma Durbes pils izstādē “Gaišais ceļš” no 2017. gada 17. decembra.

Tikai uzsākot restaurācijas darbus, izrādījās, ka daļa pārņemto detaļu patiesībā pieder citai, joprojām Tukuma baznīcā esošai lustrai, savukārt daļa restaurējamās lustras detaļu izmantotas baznīcā lietotajā lustrā. Sajauktās detaļas tika identificētas un, pateicoties draudzes izpratnei, tika veikta to apmaiņa, tuvinot autentiskajam veidolam abas apmaiņā iesaistītās lustras.

Projekta ietvaros tehniski tika sakārtotas visas oriģinālajās 17. gadsimta pirmās puses lustras detaļas (sametināti salauztie zari, sakārtotas izlauztās zaru ligzdas, atjaunota deformēto detaļu ģeometrija u.tml.), bet daļa elementu (atsevišķi zari, dekoratīvie atstarotāji, sveču šķīvīši un kausiņi,) tika izgatavoti no jauna, par paraugu izmantojot oriģinālās detaļas. Pilnībā zudušie lustras elementi tika izgatavoti no jauna, piemeklējot prototipus no citām Kurzemes reģiona attiecīgā laikmeta lustrām. Piemēram, delfīnu formā veidotie dekoratīvie elementi starp abām zaru rindām izgatavoti pēc fotogrāfijas, kurā fiksēta šobrīd jau zudusī Sesavas baznīcas lustra.

Lustras atliekas Tukuma baznīcā pirms nodošanas Rundāles pils muzejam. Foto no Rundāles pils muzeja zinātniskā arhīva, 1972. gads.

Restaurētā lustra ir izcils 17. gadsimta pirmās puses Latvijas lietišķās mākslas darbs, kura  vērtību nosaka ne tikai tā retuma pakāpe - Latvijā kopumā saglabājies mazāk nekā desmit šī laikmeta lustru-, bet arī augstā mākslinieciskā kvalitāte. Tukumniekiem lustra noteikti nozīmīga arī kā vēsturiska relikvija, jo jau kopš radīšanas brīža tā bijusi saistīta ar Tukumu.

Lustras atdzimšanā bija iesaistīti vairāku jomu speciālisti. Restaurāciju veica restaurācijas uzņēmums SIA “Intarsija”. Tās restaurācijā bija iesaistīta virkne dažādu jomu speciālistu. Lustras izpētē un restaurācijas projekta izstrādē iesaistījās: interjera priekšmetu restaurators vecmeistars Jānis Ceplis, SIA “Intarsija” valdes loceklis, kā arī mākslas zinātnieki Dainis Bruģis un Ina Līne. Modeļus izgatavoja monumentāli dekoratīvās tēlniecības restaurators vecmeistars Gunārs Grīnfelds. Detaļu formas izgatavoja un atlēja mākslinieciskās metālliešanas meistars Sergejs Iļjins. Oriģinālās detaļas restaurēja un no jauno lieto detaļu pēcapstrādi, lustras montāžu un patinēšanu veica lustru restauratori Igors Gviļovs un  Anatolijs Buiņickis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti