Kultūras ziņas

"Īstā sālsmaize" Nacionālajā teātrī

Kultūras ziņas

"Latvija" sezonu atklāj ar (ne)Bēthovenu

Atklāts "Tukku Magi" pagalms

Tukumā atklāts pasaules kultūras telpas «Tukku Magi» pagalms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Neredzēta rosība 20. septembrī valdīja Tukuma sirdī, agrākajā Fermentu rūpnīcā, kur pēc pāris gadiem durvis plāno vērt pasaules kultūras telpa “Tukku Magi”. Tika sperts pirmais solis topošā daudzkultūru muzeja izveidē – “Tukku Magi” pagalma atvēršanas svētki.

Par Tukuma kādreizējo fermentu rūpnīcu divās nelielās telpās šodien vēsta ekspozīcija ''Vēstures elpa''. Tās arī ir vienīgās telpas, kurās pašreiz tiek ielaisti apmeklētāji.

Biedrības “Pasaules kultūras telpa Tukumā” valdes locekle Dace Penke stāsta: “Šīm ēkām ir pati lielākā vērtība. Tas ir šīs vietas spēks un īpašā aura, un mēs noteikti izmantosim ne tikai ēkas ārpusi, bet arī iekšpusi, atstājot atsevišķas vietas kā daļu no muzeja un šī centra interjera.”

Tikmēr rūpnīcas pagalmā jau valda mūsdienīgās mākslas gaisotne. Pateicoties brīvprātīgajiem Tukuma māksliniekiem rūpnīcas logu rūtis glabās 19. gadsimtā būvēto ēku fragmentus. Uzzīmējot uz sienas savu izelpu, ikviens kļūst par starptautiskas mākslas akcijas dalībnieku un piedalās unikālas gleznas radīšanā topošajā daudzkultūru mākslas muzejā “Tukku Magi”.

“Es esmu daļa no pasaules. Pasaule elpo, un es arī elpoju, brīnišķīgi. Es tikai šorīt uzzināju, ka šāds pasākums notiks, un esmu ļoti, ļoti priecīga, ka esmu šeit,” atzīmē māksliniece Biruta Jansone.

Projekta misija ir mainīt priekšstatu par tradicionālo mākslu, izceļot to kā vienlīdzīgu partneri mūsdienu mākslas pasaulē un atklāt pasaules kultūrvērtību daudzveidību.

Uz Tukumu jau atceļojusi arī unikāla Āfrikas mākslas kolekcija, kas pagaidām gan netiks izpakota, bet tā noteikti nebūšot vienīgā.

“Mēs vācam izstādes no pasaules tradicionālām mākslām, un faktiski izstādes vienmēr būs kā dialogs tradicionālajai mākslai ar mūsdienu mākslu,” skaidro “Tukku Magi” radošais direktors Jānis Jākobsons.

Jaunajā mākslas centrā liela loma tikšot atvēlēta arī izglītībai, un eksponāti šeit būs ne tikai apskatāmi, bet tiem varēs arī pieskarties.

Ideju realizēt pilnībā paredzēts ilgākā laika periodā, bet pagalma atvēršana ir pirmais solis, un tikai no pašiem mākslas baudītājiem un radītājiem būs atkarīgs, vai jaunajā kultūrtelpā allaž valdīs rosība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti