Trīsdesmitgadi pasaulē un Latvijā svin UNESCO programma «Pasaules atmiņa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 27. oktobra līdz 5. novembrim visā pasaulē tiek atzīmēta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" 30. gadadiena. Tās mērķis ir izcelt dokumentārā mantojuma nozīmi zināšanu apmaiņas nodrošināšanā, lai sekmētu savstarpēju sapratni un dialogu, kas veicina mieru un cieņu pret brīvību, demokrātiju un cilvēktiesībām. UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina piedalīties tematiskos pasākumos, kurus rīko dokumentārā mantojuma glabātājorganizācijas Latvijā.

Pasaules audiovizuālā mantojuma dienā, 27. oktobrī, UNESCO rīko globālu simpoziju, kurā tiks pārrunāts programmas "Pasaules atmiņa" devums un loma iekļaujošas sabiedrības veicināšanā. Simpozijā notiks arī izglītojošas iniciatīvas "Fostering Global Citizens through the Memory of the World" atklāšana. Iniciatīvas mērķis ir veicināt globālo pilsoniskumu un starpkultūru dialogu ar dokumentārā mantojuma starpniecību.

Turpretī Latvijā ceturtdien, 27. oktobrī, LU LFMI Latviešu folkloras krātuve rīko audiovizuālo semināru "LFK fonogrāfa valču kolekcija", kas notiks tiešsaistē no pulksten 15.00 līdz 16.00. Krātuves pētnieks Dr. philol. Aigars Lielbārdis iepazīstinās ar Latviešu folkloras krātuves fonogrāfa ierakstu kolekciju (1926–1947) un tās veidošanās priekšnoteikumiem un apstākļiem.

Piektdien, 28. oktobrī, Latvijas Nacionālais arhīvs plāno atvērt Rīgas pilsētas arhīvam veltītu virtuālo tūri un virtuālo izstādi, kurā būs arī informācija par bijušajā pilsētas arhīvā glabātajiem Rīgas rātes protokoliem.

Otrdien, 1. novembrī, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz lekciju "Zūdošo svētku fotodokumentācija Pieminekļu valdes vākumā". Lekcija notiks pulksten 17.30 Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī to varēs vērot attālināti muzeja "Facebook" lapā. Lekcijas laikā interesenti uzzinās, kas bija Pieminekļu valde, kādi bija tās darbības pamatvirzieni 20. gadsimta 20.–40. gados.

Savukārt LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts (LFMI) ir izstrādājis digitālu tiešsaistē spēlējamu spēli "Saliec tautasdziesmu!", kura aktualizē tautasdziesmu mantojumu, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas.

Tāpat interesenti aicināti doties uz Likteņdārza Saieta namu, kurā ir aplūkojama Tukuma muzeja izstāde "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss".

UNESCO programma "Pasaules atmiņa" izveidota 1992. gadā ar mērķi apzināt un saglabāt cilvēces atmiņu, kas fiksēta gravējumos, zīmējumos, grāmatās, dokumentos, vēstulēs, video vai audio ierakstos vai jebkādā citā informācijas nesējā, atspoguļojot kādu kultūrā un vēsturē būtisku notikumu vai pavērsienu. Programma izceļ pasaules dokumentārā mantojuma saglabāšanas nozīmīgumu, apzina vērtības un sekmē to pienācīgu saglabāšanu, izpēti un interpretāciju, kā arī veicina pieejamību un sabiedrības izpratni. Latviju pārstāvošās UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" nominācijas, kas ir starptautiski atzītas vai nacionāli novērtētas, ir atrodamas šeit.

Par UNESCO

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) ir specializēta Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas apvieno 193 valstis visā pasaulē savstarpējai sadarbībai izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas jomā, lai sekmētu mieru, sabiedrības labklājību un ilgtspējīgu attīstību. Latvija pievienojās UNESCO 1991. gadā, bet kopš 1994. gada izveidotā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija nodrošina UNESCO programmu īstenošanu Latvijā un rūpējas par Latvijas interešu un pieredzes pārstāvniecību UNESCO darbības jomās starptautiski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti