Dienas ziņas

Mazo uzņēmēju aktivitāte svētku laikā

Dienas ziņas

Vairākums vecāku pedagogus atbalsta

Trimdas latviešu "Grāmatu klēts" paliek bez mājām

Trimdas latviešu «Grāmatu klēts» paliek bez mājām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz ar neatkarības atjaunošanu Latvijā nonāca trimdas latviešu sarakstītās grāmatas. Visbiežāk tās tika sūtītas bibliotēkām, bet Vilis Miķelsons savu grāmatu dāvinājumu nodeva privātpersonai Dacei Jansonei ar nosacījumu saglabāt to kā vienotu veselumu. Piecpadsmit gadus ar pašvaldības atbalstu tas mājvietu bija radis Lielvārdes kultūras namā, bet, mainoties vietējai varai, ''Grāmatu klēts'' palikusi bez telpām.

Trimdas latviešu literatūras ''Grāmatu klēts'' uz Lielvārdi līdz ar tās vadītāju Daci Jansoni pārnāca pirms 15 gadiem. ''Grāmatu klēts'' tika nodēvēta par interešu pulciņu un mājvietu rada kultūras namā, bet  telpas tika izremontētas par līdzekļiem, ko pašvaldībai piešķīra no tā saucamajām Saeimas deputātu kvotām.

"Tad, kad sāka nākt grāmatu sūtījumi vēl uz Lauberi, tad es sapratu - jā, šis ir kultūras mantojums. Un es apsolījos, ka es to mēģināšu saglabāt," stāsta ''Grāmatu klēts'' saimniece Dace Jansone.

Tas gan izrādījās visai grūts uzdevums kopš brīža, kad Lielvārdes novada dome lēma, ka finansēs tikai tos kolektīvus, kuri piedalās Dziesmu svētkos. Meklējot izeju, Dace Jansone divas reizes lūdza domi vairāk nekā 5000 trimdas latviešu darbus pieņemt kā dāvinājumu. Šā gada martā šāds lēmums arī tika pieņemts, tomēr līdz ar vietvaras maiņu rudenī tas tika atcelts, vēl īsti nestājies spēkā.

"Tas pašvaldībai izmaksātu apmēram 5000 eiro gadā, spriežot pēc apjoma un informācijas, ko Dace Jansone mums sniedza," norāda Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš.

Tagad ''Grāmatu klētij'' ir divas iespējas - telpas atstāt vai maksāt gandrīz 200 eiro lielu nomas maksu.

"Kompromisa nebūs. Ir jādibina biedrība, kas varētu gūt sabiedriskā labuma statusu, un tad pašvaldībai ir ļoti lielas iespējas sadarboties, jo šis kultūras pienesums un pašvaldības popularizēšana ir tik liels, ka mēs telpas varētu piešķirt par velti," domā Lielvārdes novada domes izpilddirektora vietnieks Raitis Jirgensons.

Piedāvājumam gan nepiekrīt Dace Jansone, jo, lai nodrošinātu pieejamību literatūras darbiem, vajadzīgs cilvēks, ko līdz šim apmaksājusi pašvaldība.

"Tas ir nopietns un atbildīgs darbs, un es sapratu, ka es nevaru nodrošināt šo pieejamību un samaksāt kādam cilvēkam. Tas ir mans mīlestības darbs, un es te labprāt būtu, bet arī man ir maizīte jāpelna," skaidro Jansone.

Kultūras nama tepas ''Grāmatu klētij'' jāpamet 3.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti