Trejdeviņos pasākumos ieskandinās «Baltica 2015»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2015. gada 27. jūnijā 27 vietās visos Latvijas kultūrvēsturiskajos novados notiks Starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” ieskaņas pasākumi, pavēstīja Latvijas Nacionālā kultūras centra  sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.

 

Ieskaņas pasākumu mērķis ir atgādināt par festivāla nozīmību kultūras un sabiedrisko procesu kontekstā. Stiprinot etniskās identitātes izjūtu cilvēkos, folkloras festivāls „Baltica” ievērojami veicinājis sabiedrības vienotību gan Latvijas, gan visu triju Baltijas valstu mērogā. Tāpat tas ir nodrošinājis tradicionālās kultūras popularitāti sabiedrībā. Pirmajā festivālā 1988. gadā Latvijā piedalījās 28 folkloras kopas, šogad – 204 kopas no Latvijas, 10 ārvalstu un četras ārvalstu latviešu kopas.

Ieskaņas pasākumi notiks visos Latvijas etnogrāfiskajos novados. Kurzemē - Rucavā, Liepājā, Ventspilī, Dundagā, Saldū, Kuldīgā un Kazdangā. Sēlijas un Zemgales novadu kopas festivālu daudzinās Dignājā, Iecavā, Jelgavā un Katlakalnā. Vidzemes kopas pulcēsies Valkā, Smiltenē, Madonā, Ļaudonā, Koknesē, Ogrē, Carnikavā un Saulkrastos. Skaitliski viskuplākie solās būt Latgales sarīkojumi, kas notiks Krāslavā, Daugavpilī, Preiļos, Balvu novada Briežuciemā, Ludzā, Viļakas novadā, Dricānos un Līvānos.

„Līdzīgi kā reiz ļaudis stiprināja savu vienotības izjūtu akcijā „Baltijas ceļš”, šo ieskaņas pasākumu laikā vairāk nekā 3500 Latvijas folkloras kopu dalībnieku vienosies dziesmā „Tēvu tēvi laipas met, Bērnu bērni izlaipos. Tā bērniņi laipojat, ka pietika mūžiņam!”” stāsta „Baltica 2015” ieskaņas pasākumu projekta vadītājs Pēteris Jansons.

Katra kopa ieskaņas pasākumā saņems Festivāla Zīmi – uz lina drelļa auduma iespiestu festivāla logotipu ar katram novadam atbilstošu, cimdu rakstos sakņotu raksta joslu. Zīmes dizainu izstrādājis mākslinieks, Latvijas festivāla „Baltica” zīmes autors Valdis Celms.

Ieskaņas pasākumus rīko Tradicionālās kultūras biedrība „Aprika” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru un Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībām. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Jau vēstīts, ka no 2015. gada 15. līdz 19.jūlijam Latvijā notiks starptautiskais folkloras festivāls „Baltica 2015”. Festivālā piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Šogad „Baltica” dalībnieku skaits būs lielākais festivāla vēsturē – 3500. „Baltica 2015” tēma būs „Mantojums”.

Festivāls „Baltica” ir Baltijas tautām vai valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tradicionālās kultūras vai mākslas izpausmes formas. „Baltica” kopš 1987. gada ik gadu pēc kārtas notiek Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Šogad festivāls Latvijā notiek desmito reizi.

Starptautisko folkloras festivālu „Baltica” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām.

Plašāka informācija: www.festivalbaltica.com un www.facebook.com/festivalbaltica

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti