«Totaldobže» mākslas centrs radis mājas Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājā savu mājvietu radis “Totaldobže” mākslas centrs, kas līdz šim darbojies Rīgā. Bijušajā muitas mājā Mākslas centrs atvēris ideju stādīšanas kabinetu un ieviesis zupas vakarus, kuru laikā notiek dažādas prezentācijas, diskusijas, koncerti un citi radoši notikumi.

Mākslinieks un viens no “Totaldobže” Mākslas centra dibinātājiem Kaspars Lielgalvis stāstīja, ka centrs sāka darboties bijušās rūpnīcas ''VEF'' teritorijā 2008.gadā, bet nosaukumu paņēma  no viena vecāka projekta.

“Organizējām performances. Tad mūsu  koncepts bija būt atvērtiem, aicinājām māksliniekus no citām nozarēm piedalīties mūsu performancēs.  Tā arī radās atvērts nosaukums – Totladobže. “Dobrze” poliski nozīmē labi. Super labi. Darbojāmies divu valodu sabiedrībā – krievu un latviešu, nevēlējāmies arī angliski. Palikām pie poļu valodas,” skaidroja Lielgalvis.

Šo radošo atvērtības noskaņu un telpu līdz pat rudenim “Totaldobže” mākslas centrs tagad kultivēs Liepājā vecajā Muitas mājā.

„Mēs šeit esam trīs mēnešus. Šajā laikā mēs to pamazām piepildām. Pašā sākumā pasākumi mums tikai ceturtdienās un piektdienās notiek dažādi mūsdienu mākslas pasākumi gan ar mūziku, gan ar dzeju. Būs arī laikmetīgā deja, video darbi. Katru dienu mums te ir atvērts ideju stādīšanas kabinets, kur liepājnieki var nākt un stādīt savas idejas. Idejas par, to ko gribētos īstenot Liepājā vai Muitas mājā. Tās iestāda kopā ar kādu ziedu, augu un vēro, kā tas aug un kā attīstās ideja,”  stāsta Kaspars Lielgalvis.

Idejas tiek laistītas un var jau sākt lūkot, kur dīgst pirmie asni, bet ideja par tukšas ēkas atrašanu kādā Latvijas vietā ārpus Rīgas radusies jau pērn Igaunijā.

Ieceri par izstādi tukšā ēkā, kas prātā nākusi tur, izdevies īstenot Liepājā. Pašlaik radošā darbnīca notiek Tāšu muižā, kas atrodas netālu no Liepājas.

„8. augustā mēs atklāsim lielāku izstādi, tā būs rezultāts radošai darbnīcai, kas pašlaik notiek Tāšu muiža. Mēs, trīs mākslinieki, strādājam kopā, ko aizsākām pagājušā gadā Spānijā  – Laura Prikule, Kaspars Lielgalvis un mūziķis Andris Indāns. Mēs pavasarī pavadījām trīs nedēļas Spānijā, tur mēs pirmo reizi izmēģinājām, kā ir strādāt šādā kolektīvā,”  stāsta Lielgalvis.

 Projekta „Agrikultūra” prezentācija Liepājā “Totaldobže” mākslas centā Muitas mājā jau notikusi, bet izstādes atklāšana gaidāma augusta sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti