Kultūras rondo

Dzejnieka monologs. 30. jūnijā Jānim Peteram - 80

Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Latviešu kino panākumi, izstāde Ungurmuižā, Rupi Kauras dzejas femomens

Ceļš uz izstādi "Mērijas ceļojums. Grosvaldu dzimtas stāsts"

Top starpdisciplināra izstāde «Mērijas ceļojums. Grosvaldu dzimtas stāsts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Septembrī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atklās Grosvaldu dzimtai veltītu izstādi "Mērijas ceļojums. Grosvaldu dzimtas stāsts".

"Viss sākās ar zābakiem un vienu no Grosvaldu dzimtas atvasēm Mēriju Grīnbergu jaunāko, par kuru tapa filma. Protams, Mērijai fonā visu laiku bijusi viņas ģimene," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta filmas "Mērijas ceļojums" režisore un viena no topošās izstādes autorēm Kristīne Želve.

Viņa stāsta, ka interese par Grosvaldu dzimu ir ne tikai viņai, bet arī domubiedriem, kas piedalās izstādes veidošanā.

"Topošajā izstādē Mērija būs centrālais tēls, vadmotīvs, bet Grosvaldu dzimtas lieta arī tur plešas ar katru stundu arvien lielāka," norāda Želve.

Par pētniecisko darbu Želve bilst, ka brīžiem ir sajūta, ka ceļo laikā.

"Ja runā par cilvēkiem, kas atstājuši daudz rakstītā materiāla – vēstules, dienasgrāmatas – kur viņi diezgan atklāti fiksējuši savas sajūtas, brīžiem tā sajūta, ka esi laikā un viņu notikumu virpulī,ir reāla," atzīst Želve.

Izstāde būs starpdiciplināra – tas būs visdažādāko dokumentu apkopojums, vēstules dienasgrāmatas, no daudziem vēsturiskiem faktiem top mūsdienīgi artefakti, ko pasniegs video formātā.

Pie topošās izstādes strādā Kristīne Želva, māksliniece Ieva Stūre, kuratore Ieva Kalnača, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Eva Eglāja, projekta vadītāja Katrīna Vatslāva.

"Kaut kāda vieta atstāta arī Jāzepam Grosvaldam, un to mēs cenšamies visu laiku mazināt, jo viņam kā gleznotājam apjoms ir liels un interesants. Negribas, lai viņš dominētu. Ir doma nesaistīti ar šo izstādi, ka pēc gadiem Rīgā varētu būt liela Jāzepa Grosvalda darbu izstāde," atklāj Želve.

Nesen izstādes veidotājas viesojās Zviedrijā, kur Vermlandes muzejā Karlstādē iepazinās ar tur uzglabātajiem Jāzepa Grosvalda darbiem.

"Nesen atgriezāmies no Zviedrijas, kur visus darbus apskatījām, tie ir darbi no strēlnieku cikla, no austrumu cikla, 20 no šiem darbiem būs pirmo reizi skatāmi Latvijā," stāsta Želve. "(..) Cenšamies parādīt to, kas vēl nav rādīts un redzēts. Šādas lietas būs vairākas."

Tāpat izstādē būs izlase ar priekšmetiem, kas pārstāv kolekcijas, ko Mērijas Grīnbergas atveda atpakaļ uz Latviju.

Paralēli Kristīne Želve strādā arī pie grāmatas par Mēriju Grīnbergu, par Grosvaldu dzimtu.

"Ar grāmatu es esmu viena, nevaru nosaukt visus cilvēkus no muzejiem, arhīviem, privātkolekcijonārus, kam ir kādas lietas vai atmiņas, kas palīdz gan ar rakstītām, gan savām atmiņām, gan priekšmetiem, kas reizēm daudz pasaka par cilvēkiem, laiku un notikumiem," bilst Želve.

Kristīne Želve
Kristīne Želve

Sākumā tā bija iecerēta, balstotes uz Mērijas vecākas dienasgrāmatām, taču tad pievienojās Jāzepa Grosvalda dienasgrāmatas, tad viņa brāļa Oļģerda Grosvalda sarakste, tagad vēl tai pievienojusies māsas Margarētas līnija.

"Tāds brīdis nebūs, ka uzrakstīsi visu un visu sapratīsi. Tāpēc ir nākamie darbi, lai pateiktu to, kas nav pateikts iepriekšējos vai kas pateikts neprecīzi. Cenšos sevi mierināt, to, kas nebūs pateikts, to nākamajos darbos," vērtē Želve.

Savukārt sociālā vietnē "Facebook.com" turpinās projekts #Grosvaldi1919, kur gada garumā, izmantojot dienasgrāmatas, korespondenci, atmiņas, preses ziņas, fotogrāfijas un mākslas darbus, vēsta par Latvijas kultūrā un ārpolitikā ievērojamo dzimtu – Grosvaldiem – 1919. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti