Dienas ziņas

Kuldīgā rekonstruē novada sporta skolu

Dienas ziņas

Ventspilī pie skolas izveido siltumnīcu

Kādreizējā Tomes skolā iekārto muzeju

Tomes skolā iekārto Jāzepa Osmaņa muzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc četru gadu pārtraukuma 21.maijā durvis atkal vērs Ķeguma novada Tomes skola. Tagad gan bērni uz to ies nevis ar skolas somām un grāmatām, bet lai iepazītu sava novada dzejnieku, tulkotāju un gleznotāju Jāzepu Osmani. Pagaidām tā būs tikai izstāde, bet jau rudenī plānots atvērt arī pastāvīgās ekspozīcijas

Ķeguma novada Tomes skoliņā zvans uz stundu pēdējoreiz aicināja pirms četriem gadiem. Visu šo laiku ēkā atradusies vien pagasta bibliotēka, bet šopavasar ēkas otrajā stāvā septiņās telpās uzsākta muzeja izveide.

"Divas ir Jāzepa Osmaņa memoriālās telpas, viena ir izstāžu zāle, tad ir vēl viena izstāžu zāle, kas nav ar Osmani saistīta, istaba Regīnai Ezerai un divas telpas Tomes skolai," stāsta muzeja krājuma glabātāja Justīne Jaudzema

Pēc fotogrāfijām no Osmaņa dzīvokļa un meitas dāvinātajām mēbelēm topošajā muzejā jau iekārtots analogs dzejnieka Jāzepa Osmaņa darba kabinets. Vien skatu pa logu uz Daugavu tagad nomainījusi Tomes daba.

Tikmēr blakus telpā rosās jaunie mākslinieki no Ogres, kuri palīdz iekārtot pirmo izstādi jaunajā muzejā, kas apmeklētājiem durvis vērs jau 21.maijā.

"Kā dzejnieku, literātu mēs viņu pazīstam, bet kā gleznotāju mazāk, tāpēc būs šie pirmie divi viņa radošā gara enģelīši," norāda muzeja vadītāja Ligita Ādamsone.

Pirmā Jāzepa Osmaņa publikācija bijusi žurnālā ''Bērnība'' 1947. gadā, bet visa mūža garumā sarakstītas ap četrdesmit dzejoļu grāmatas gan lieliem, gan maziem un vairāk nekā trīsdesmit tulkojumi. Pie otas un krāsām dzejnieks pēc piecdesmit gadu pārtraukuma ķēries mūža nogalē. Lielākoties tajās attēlota Ķeguma apkārtne, jo, kā viņš pats teicis, "ar Daugavā pasmeltu saules staru es rakstīt un gleznot varu''.

Novadniekam Jāzepam Osmanim veltītā izstāde ''Sapņu saliņa'' topošajā Tomes muzejā būs apskatāma visu vasaru, bet rudenī plānots atklāt arī pastāvīgās ekspozīcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti