Dienas ziņas

Rīgas domē diskutē par nākamā gada budžetu

Dienas ziņas

Slapjuma dēļ cieš ziemāju lauki

Tomē atklāj Regīnai Ezerai veltītu skulptūru

Tomē atklāj rakstniecei Regīnai Ezerai veltītu skulptūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sagaidot Regīnas Ezeras (īstajā uzvārdā Kindzules) 87. gadskārtu, Ķeguma novada Tomes pagastā  atklāta  rakstniecei veltīta skulptūra ''Cilvēkam vajag suni''.  To veidojis tēlnieks Aigars Zemītis, iedvesmojoties no viņas darbiem un mīlestības uz četrkājainajiem draugiem. Regīna Ezera bija viena no ievērojamākām 20. gadsimta latviešu prozas autorēm.       

Mežaparku pret citkārt kluso Tomes pagastu rakstniece Regīna Ezera nomainīja pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Vietējie vēl šodien atceras, ka viņa bijusi ļoti precīza, bet nav bijusi lepna.

“Viņa ļoti mīlēja mūsu tādā vienkāršā sabiedrībā nākt. Tad viņa tvēra kaut kādus vārdus no cilvēkiem un tūlīt pierakstīja tos vārdus, un tad parasti skrēja pie manis un prasīja, ko tas nozīmē,” atceras tomēniete Dzintra Aurmane.

Ne mazāk par cilvēkiem rakstniece mīlējusi sēņošanu, pastaigas dabā un dzīvniekus, īpaši suņus.  Godinot rakstnieces piemiņu un sagaidot viņas 87.gadskārtu, pie Tomes kādreizējās skolas ēkas svinīgā  gaisotnē  tika atklāta skulptūra ''Cilvēkam vajag suni''.

“Tie, kas zināja Regīnu, zina to, ka bez suņa viņa nav iedomājama. Gan viņas darbos ir suns, gan viņa ikdienā visur bija ar suni, un tas tiešām bija viņas dzīves biedrs un draugs. Šī ideja ir fantastiska,” sacīja  Ezeras mazmeita Zane Mundure.

Skulptūra veidota no  pelēkā laukakmens, kas uz Tomi atceļojis no Tukuma novada. Ideja par to, ka galvenais  tajā būs suns, kas  it kā sēž  pagalmā, tēlniekam Aigaram Zemītim radusies spontāni.   Grāmatai skulptūrā piešķirta simboliska žoga loma, kurā suns sargā rakstnieci.

“Grāmata ir viņas teritorija, literatūra, vārds. Un šis suns nav piesiets, viņš it kā var apiet, bet viņš neiet, jo tā ir viņa vieta. Tā vienkāršība man tā iepatikās, un prieks, ka es uzreiz atlēju to mālā, un šeit viņš ir,” stāstīja Aigars Zemītis.

Pašreiz kādreizējās Tomes skolas ēkā rakstniecei tiek iekārtota arī piemiņas istaba, kuras atklāšana paredzēta nākamā gada pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti