Toma Treiberga kultūras ieteikumi šai nedēļas nogalei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sagaidiet 2018. gada pirmo nedēļas nogali ar neierastāku skatījumu uz kultūru. Pamainiet radio klausīšanās paradumus, ļaujieties elektroniskās mūzikas maģijai, ieklausieties citādākā dzejas skanējumā un kopā ar šamani sajūtiet vībotnes ziemeļu spēku. To visu šonedēļ iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis, dzejnieks Toms Treibergs.

Teiksmainie radioviļņi no Indijas okeāna salas

2016. gadā mākslinieks, galerijas “427” izveidotājs Kaspars Groševs nejauši uzzināja par San Serriffes salu Indijas okeānā. Kopš pērnā maija Latvijas Radio 6 “NABA” ēterā pēc Kaspara iniciatīvas skan “Radio San Serriffe” retranslācijas, pievēršoties maz zināmiem ierakstiem no aizgājušajām desmitgadēm, okeāna skaņām, augu sarunām, idejām par ceturto pasauli un putnu dziesmām. Ceturtdienas vakarā kafejnīcā “Čē” Dzirnavu ielā notiks raidījumam veltīts vakars ar mākslinieka skaidrojumiem un interesantāko nianšu atskaņošanu. 

Raidījuma līdzšinējos ierakstus iespējams noklausīties šajā saitē: https://www.mixcloud.com/raidijums/.

Evijas Vēberes elektronikas maģija

Evija Vēbere sevi dēvē par “skaņu ainavisti, kura šobrīd ir aizrāvusies ar elektronikas maģiju”. Uzstāšanās laikā viņa izmanto gan vairākus sintezatorus, gan akustiskos instrumentus, radot sintezētu skaņu mežu, kuru caurvij pašas mūziķes balss, par kuru viņa saka: “Tā ir balss, kas noved pie patiesības, kuru aizmirsi agrā bērnībā, bet vienmēr nojauti, ka tā tur ir'". Evija sola, ka viņas koncertā “For Lovers and All Kinds of Others”, kas notiks Kaņepes Kultūras centrā piektdienas vakarā, skanēs plašs noskaņu spektrs: “No rotaļīgi bezrūpīgām dejām līdz šizofrēniskām eksistenciālas krīzes izraisošām kantātēm.”

Veltījums bīta paaudzei dzejā un mūzikā

Sestdienas vakarā kafejnīcā “Pils” Eduarda Smiļģa ielā notiks jau otrais pasākums ciklā “Tribute to The Beat”, kas veltīts bīta kultūrai un tās dažādajiem pārstāvjiem. Bītņiki bija apjomīga literātu grupa pēckara ASV, kuras pazīstamākie darbi tapuši pagājušā gadsimta 50. gados. Tos raksturo atteikšanās no klasiskas stāstījuma struktūras, padziļināti garīgie meklējumi, Āzijas un Amerikas reliģisko rituālu izpēte un piekopšana, atkailināts cilvēka psiholoģiskā un fizioloģiskā stāvokļa portretējums un asa nostāšanās pret materiālisma liekulīgajām izpausmēm. Ar savu veltījumu bīta paaudzei sestdienas vakarā uzstāsies dzejnieki Sergejs Timofejevs un Toms Treibergs. 

Vībotne – kaut kas vairāk par pļavmalas augu

Vībotne (Artemisia vulgaris) ir viens no senākajiem Ziemeļos lietotajiem rituālu un ceremoniju augiem, kas daudziem – tostarp arī man – ir atklājums par šo līdz šim necilo, kaut patīkami smaržojošo floras pārstāvi. Kā vēsta šamaņu sieva un sapņotāja ININ NINI, vībotne ir ļoti spēcīgs sapņu un vīziju augs, kas palīdz atcerēties sapņus, skaidrāk ceļot dienas sapņojumos un pieredzēt iedvesmojošas vīzijas. Vībotnei piemīt neparasta un sīksta daba, tā ir ļoti sargājoša, dzīvelīga. Senie dziednieki ar to sevi un telpu dūmojuši, pirms doties transa ceļojumos, sakot - lai viss, kam jāatnāk, atnāk, un viss, kas grib postīt, lai iet projām. Iespējams, ar tieši tādiem aromātiem piepildīsies arī Ģertrūdes ielas teātra telpas, jo tieši tur svētdienas vakarā notiks “Vībotnes Ziemeļu spēka ceremonija” ININ NINI vadībā. 

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti