Tiešsaistē diskutēs, kā mākslas pasaule var iesaistīties Ukrainas atbalsta aktivitātēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ceturtdien, 7. aprīlī, no pulksten 15.00 līdz 17.00 gaidāma tiešsaistes diskusija "Māksla un karš: kā mākslas pasaule var iesaistīties Ukrainas atbalsta aktivitātēs?". Mākslas institūciju pārstāvji un kuratori no Ukrainas, Polijas, Ungārijas, Latvijas un Lietuvas dalīsies pieredzē par to, kā mākslas pasaule var iesaistīties atbalsta un palīdzības sniegšanā Ukrainas karā cietušajiem, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pārstāvji.

Diskusijā piedalīsies: Lizaveta Germana un Marija Lanko (Ukrainas paviljona Venēcijas biennālē kuratores), Lesja Homenko (māksliniece, "Revolutionary Experimental Space" grupas dalībniece), Vasils Čerepanjuns (Kijivas biennāle), Solvita Krese (Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs), Anna Lāzara (Lodzas mākslas muzejs), Rona Kopeckija ("Easttopics", Budapešta), Egle Nedzinskaite (Nacionālā mākslas galerija Viļņā). Moderatore: Ieva Astahovska.

Diskusija tiks translēta tiešraidē LLMC "Facebook" lapā.

"Karš Ukrainā ir izraisījis humanitāru katastrofu, kas salīdzināma ar Otrā pasaules kara pieredzi un apstākļiem, kad jaunrades nozīme un mākslas un kultūras procesi kopumā šķietami zaudējuši jēgu. Tomēr līdzās tik ļoti nepieciešamajam atbalstam kā solidaritātes akcijas un ziedojumi, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri spiesti pamest savas mājas un valsti, arī mākslas un kultūras vides atbalsts ir būtisks: gan caur informācijas apriti par Ukrainas mākslu un kultūru, gan caur praktiskām sadarbībām, piemēram, īstenojot projektus, kuros iesaistās Ukrainas mākslinieki, kuratori un mākslas pedagogi. Nozīmīga ir arī mākslas un kultūras norišu ietvaros veiktā kara liecību dokumentācija un tā aktualizēto neērto jautājumu uzdošana, piemēram, par vēsturisko atmiņu un tās apspiešanu pagātnē, kultūras imperiālismu un dekolonizācijas problemātiku," teikts diskusijas pieteikumā.

"Kādi ir praktiskie sadarbības un dialoga veidi ar Ukrainas mākslas pasaules pārstāvjiem, kurus karš un tā izraisītās sekas skārušas visdažādākajās nozīmēs?

Kā šajos dialogos un sadarbībās iesaistīt viņus ne tikai kā karā cietušos, bet kā partnerus, kuru zināšanas mēs novērtējam? Kādi var būt kopīgie mākslas vides centieni šai situācijā? Kā mākslas pasaule var attiecināt kara aktualizētās problēmas uz plašāku reģionu un pat visu pasauli, tostarp  militāro konfliktu, informācijas kara, koloniālisma, vardarbības un ekoloģiskās katastrofas un to seku apzināšanu un risinājumu meklējumiem?"

Diskusija ir daļa no projekta "No sarežģītās pagātnes uz kopīgu nākotni", ko Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs veido sadarbībā ar Nacionālās mākslas galeriju Viļņā, OFF-Biennāli Budapeštā, Lodzas mākslas muzeju un Malmes mākslas muzeju programmu "Radošā Eiropa". Šis projekts pievēršas jautājumiem, kas saistīti ar pagātnes un šodienas samezglotajām attiecībām, alternatīvām pieejām auditorijas iesaistē, mākslas mediācijā un starpdisciplinārās sadarbībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti