Kultūras rondo

LMA Dizaina nodaļa 60. jubileju svin, "cepot un šmorējot" idejas

Kultūras rondo

"Fotogrāfs un viņa laiks": Sarmīte Kviesīte

Jauna vietne apkopo ziņas par sieviešu lomu sabiedriskajā dzīvē līdz Otrajam pasales karam

Tiešsaistē apkopo ziņas par sievietēm Latvijas kultūrā un sabiedrībā līdz 1940. gadam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sieviešu pārstāvniecība kultūrā un sabiedrībā no 1870. līdz 1940. gadam – šādu pētniecības virzienu izraudzījušas un no dažādām šķautnēm uzlūko mūslaiku Latvijas pētnieces un studējošās. Viņas talkā aicinājušas visu sabiedrību. Tīmekļa vietnē womage.lv vienuviet apkopotas liecības – atmiņu stāsti, dokumenti un vizuāli materiāli – par sievietēm, kuras līdzdarbojošās Latvijas sabiedriskajos, politiskajos un kultūras procesos. 

"Sākumā pat neiedomājāmies, ka sabiedrības atsaucība būs tik liela," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta projekta koordinatore, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece, literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone, 

"Struktūru [tīmekļa vietnei] mēģinājām izveidot gana vienkāršu, lai varam uzrunāt, lai ir skaidrs, ka šeit var atrast informāciju par personībām, par organizācijām, kurās sievietes bija iesaistījušās tajā laikā." 

Vispasaules Sieviešu līgas starptautiskajā kongresā Latvju sieviešu nacionālās līgas delegātu grupa....
Vispasaules Sieviešu līgas starptautiskajā kongresā Latvju sieviešu nacionālās līgas delegātu grupa. 1929. gadā Vīnē.

Lai būtu vēl interesantāk, datubāzē izceltas arī nodarbes, atzīmē pētniece: "Kopsavilkumā var redzēt, cik daudz un kuras ir populārākās." Uzvarētājpozīcijā ir skolotājas profesija, un tas ir likumsakarīgi, jo līdz brīdim, kad nodibināja Latvijas Universitāti, vienīgais par ko sieviete Latvijā varēja kļūt, ir skolotāja, viņa paskaidro. Krietni mazskaitlīgāks ir to sieviešu pulks, kuras ir, piemēram, juristes. Te lieku reizi jāatgādina, ka datubāzē apkopo ziņas par laika periodu no 19. gadsimta otrās puses līdz Otrajam pasaules karam.    

Līdzās personu, stāstu, organizāciju un nodarbju sadaļām tīmekļa vietnē uzmeklējama arī sadaļa "kartes".

"Karte droši vien kādā brīdi vēl izaugs un papildināsies ar vēl funkcijām. Šobrīd tā vairāk ir, lai pavērotu, no kurām vietām nāk šīs sievietes. Tur var paskatīties, kur viņas ir dzimušas, kur strādājušas, dzīvojušas, ceļojušas," piebilst literatūrzinātniece, kuras pētniecisko interesi, starp citu, saista sieviešu autobiogrāfiskā rakstība aktīvisma kontekstā. 

Sarkanā Krusta slimnīcas zobārsta kabinets. Zobārste Vāvere (no kreisās) aprūpē pacientu Sarkanā Kru...
Sarkanā Krusta slimnīcas zobārsta kabinets. Zobārste Vāvere (no kreisās) aprūpē pacientu Sarkanā Krusta slimnīcas zobārsta kabinetā. Ap 1923.–1928. gadu.

Atgriežoties pie sarunas par sabiedrības līdzdalību, Eglāja-Kristsone piemin akciju  "Iepazīstini ar savu (vec)vecmāmiņu": "Pārsvarā visas, kas atsaucās bija sievietes. Varbūt dzimtas stāstu glabātājas lielākais procents varētu būt sievietes, kaut zinu arī ļoti daudz vīriešu, kuri ar dzimtu pētniecību nodarbojas. Tātad – 

mēs saņēmām teju pie 30 stāstiem ar fotogrāfijām, dzimtas liecībām. Puse šobrīd jau ir vietnē. Tur ir lieliski stāsti, piemēram, par pirmo sporta lidotāju. 

Tas mums iedod to, ko mums pašām [pētniecēm] būtu daudz ilgāk jāmeklē. Šeit ir pienesums ar dzimtas sajūtu, ar stāstiem par vecmāmiņu vai vecvecmāmiņu, kā mēs viņu atceramies." 

Datubāzes pilnveidošanai punkts netiks likts. Šis esot tikai pats sākums. Kas attiecas uz pētniecībai izraudzīto laika nogriezni (no 1870. gada līdz 1940. gadam) – tas tuvākajos gados paliek nemainīgs. Bet, ja ir stāsti (un tādi jau ir iesūtīti), kas attiecas uz nākamo periodu pēc Otrā pasaules kara, ar tiem noteikti var dalīties, uzsver projekta koordinatore. Projekta gaitai, aktualitātēm var sekot līdzi arī "Facebook" lapā "Sievietes Latvijas kultūrā un sabiedrībā 1870-1940"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti