«Tête-à-Tête» šoruden - laikmetīgā māksla, pirmizrādes, «Grammy» novērtēta mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 11.septembra līdz 30.oktobrim ikgadējā Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmā "Tête-à-Tête" Rīgā un Jūrmalā notiks daudzveidīga Eiropas mēroga laikmetīgās kultūras un mākslas notikumu sērija.

11.septembrī Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programmu "Tête-à-Tête" un Latvijas Nacionālais teātris sezonu atklās ar Raiņa "Uguns un nakts" jauniestudējumu, turpinot atzīmēt izcilā dzejnieka un arī bijušā Latvijas Nacionālā teātra direktora 150. jubilejas gadu. Līdzās spilgtiem Latvijas Nacionālā teātra aktieriem iestudējumā piedalīsies viesaktrise - Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa, kura Viestura Kairiša iestudētajā lielapjoma izrādē "Uguns un nakts" iejutīsies Spīdolas lomā.

Uzsākot jauno sezonu, projekts "Teātris.zip" pievienojas mākslas programmai "Tête-à-Tête" un septembrī izrādīs jaunāko izrāžu ierakstus. Latvijas Televīzijas skatītāji varēs iepazīties ar tādām izrādēm kā režisora Elmāra Seņkova iestudēto "Raudupieti" Valmieras drāmas teātrī, Dž. Dž. Džilindžera "Oņeginu" Dailes teātrī, Valda Lūriņa iestudēto izrādi "Bille" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī Alvja Hermaņa "Soņu" Jaunajā Rīgas teātrī.

14.septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī autentisku kimono performances laikā Latvijas skatītāji varēs iepazīt kimono maģisko šarmu un eleganci, kas kopta gadsimtiem ilgi un kuros noslēpumaini savijas mīlestības un skaistuma filosofija. Vienlaikus skatītāji nokļūs Māra Martinsona topošās pilnmetrāžas mākslas filmas "Maģiskais kimono" uzņemšanā, jo performance kļūs par filmas sastāvdaļu.

26.septembrī Rīgas Domā koncertā apvienosies visi "Grammy" ierakstu balvu ieguvušā Arvo Perta mūzikas albuma "Adam's Lament" dalībnieki. Impulsivitāte, iekšējs spēks un skanošs klusums caurstrāvo Arvo Perta albuma "Adam`s Lament" noskaņu, un latviešu un igauņu kopīgais veikumus novērtēts ar prominento "Grammy" balvu. Pašu meistaru un tintinnabuli zvaniņu pavēlnieku Arvo Pertu 80 gadu jubilejā šogad sumina daudzviet pasaulē, arī Latvijā. Koncertā piedalīsies Tui Hirva (soprāns), Rainers Vilu (baritons), Latvijas Radio koris, Igaunijas filharmonijas kamerkoris, "Vox Clamantis", Tallinas kamerorķestris, "Sinfonietta Rīga", diriģents Tenu Kaljuste.

15.oktobrī Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos izrāde "Brodskis/Barišņikovs", ko iestudē režisors Alvis Hermanis sadarbībā ar leģendāro mākslas personību Mihailu Barišņikovu. Šajā teatrālajā piedzīvojumā - mono izrādē - Barišņikovs interpretēs Nobela prēmijas laureāta Josifa Brodska dzeju. Hermanis un Barišņikovs aizvedīs skatītājus iedomātā pasaulē, ļaujot līdzpārdzīvot Brodska sarežģīto, lirisko un iedarbīgo vārdu spēli. Izrādes scenogrāfe ir Kristīne Jurjāne, kura veidojusi skatuves iekārtojumu - satikšanās vietu abām izcilajām personībām.

Oktobrī programmā "Tête-à-Tête" Rīgas pilsētvidē pēc konkursa "Rīga smaida atkal" un "Uz soliņu!" rezultātiem tiks atklāti trīs jauni mākslas objekti. Savukārt Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā būs skatāma Latvijas laikmetīgās mākslas izstāde. Ekspozīciju veidos jaunradīti starptautisku mākslas pieredzi guvušu mūsdienu Latvijas mākslinieku darbi. Vairāk nekā puse izstādes mākslinieku ir jaunāki par 30 gadiem vai ap 30 gadu vecumu.

22.oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta izstāde "Izcilie mākslas meistari - pagātne un mūsdienas", eksponējot Borisa un Ināras Teterevu dāvinājumu, kas papildinās kultūras un mākslas krājumu. Tā veidošanas politika ir strikti konceptuāla - iegādāti tiek tie izdevumi, kas atspoguļo redzamākos un nozīmīgākos 20.gadsimta otrās puses un 21.gadsimta laikmetīgās mākslas procesus.

22.oktobrī mākslas muzejā "Rīgas birža" notiks starptautiska konference "Kas dārzā? - Māksla Rīgas zaļumā". Konference veltīta mūsdienu pilsētvides zaļās zonas un laikmetīgās mākslas mijiedarbībai. Konferencē tiks atspoguļota Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas "Māksla pilsētas vidē" darbība, kā arī privātā un publiskā sektora mijiedarbība. Tāpat klausītāji tiks iepazīstināti ar citu valstu pieredzi - tie būs labākie piemēri, problēmas, perspektīvas un sapņi. Lektori būs mākslas profesionāļi no Latvijas, Somijas, Vācijas, Holandes, ASV, Francijas.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 22.oktobrī noritēs projekts "500 visu laiku labākās filmas", kas sniegs iespēju padziļināti izprast pasaules atzītā mūsdienu kino veidošanās tendences. Programmā tiks atvērta un Latvijas bibliotēkām dāvināta grāmata "Dita Rietuma un Normunda Naumanis. 500 visu laiku labākās filmas", varēs sarunās tikties ar filmu veidotājiem un noskatīties izcilas filmas, kas atstājušas pēdas kino pasaulē.

29.oktobrī Mihaila Čehova Rīgas krievu teātrī Raimonds Pauls un Rīgas krievu teātra aktieri koncertā prezentēs vairākas muzikālās kompozīcijas no topošā uzveduma "Spoks no Kentervilas", kas tiek veidota pēc Oskara Vailda noveles motīviem. Mūziku šim uzvedumam sacerējis Raimonds Pauls, savukārt dramatizējumu ir veidojis Aleksejs Ščerbaks.

30.oktobrī Dzintaru koncertzālē Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programmu "Tête-à-Tête 2015" noslēgsies ar orķestra "London Sinfonietta" vienīgo koncertu Latvijā. Orķestris piedāvās klausītājam mūziku, kas no nepieradināmas viņu interpretācijā kļūst par savējo ikvienam klausītājam. Koncertā sastapsies un izskanēs dažādi mūzikas žanri un izteiksmes līdzekļi - grupas "Radiohead" motīvi Stīva Raiha mūzikā, Terija Railija inkrustācija pasaulslavenā kinomūzikas radītāja Maikla Nīmana opusā un divu britu laikmetīgās mūzikas zvaigžņu Tenisijas Deivisas un Edmunda Finna darbi.

Kā norāda "Tête-à-Tête" rīkotāji, mākslas programma ir veidota, lai sabiedrībā audzētu kultūras un mākslas patēriņu. Programmā uzsvars likts uz notikumiem, kuru realizācija bez Borisa un Ināras Teterevu fonda līdzdalības Latvijā būtu sarežģīta vai pat neiespējama, savukārt atsevišķu pasākumu tiešraides padarīs tos pieejamus maksimāli plašam cilvēku lokam. Šī pieeja ieskicēs arī mecenātu uzstādījumus attiecībā uz satura veidošanu topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti