Kultūras rondo

Stāsti dzejā un improvizētā mūzikā – projekta “klausies” plates prezentācijas tūre

Kultūras rondo

Vai kopā būšana ir labas arhitektūras pamatvērtība? Turpinās Arhitektūras nedēļa

Teikā un Čiekurkalnā notiks pirmais “Viskaļu Laikmetīgās mākslas festivāls”

Teikā un Čiekurkalnā notiks pirmais «Viskaļu Laikmetīgās mākslas festivāls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ielu mākslas sacensības, muzikāli notikumi, atvērtās durvis un vēl daudz kas cits piedzīvojams “Viskaļu Laikmetīgās mākslas festivālā”. Tas norisināsies laikposmā no 26. līdz 28. augustam Teikā un Čiekurkalnā. 

Kultūrvieta “Viskaļi”, kā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” atzīmē mākslas centra "Totaldobže" vadītājs Kaspars Lielgalvis, sevi pieteica pērn augustā. Nu gads rinķī un uz svētku reizi arī kāds īpašs notikums – festivāls. “Šis ir tiešām mūsu organizēts pirmais festivāls.

Līdz šim ir daudz dažādi pasākumi notikuši jau no jūlija, bet šis ir tāds, kuru organizējam mēs, topošā Dzīves kvalitātes dizaina institūta iemītnieki

– gan mākslinieki, gan darbnīcu vadītāji un arī mākslas centrs "Totaldobže", kas tur esam nobāzējušies un šovasar uzsākuši darbību. Festivālu mēģinām veidot tādu, kas atbilst mūsu identitātei,” stāsta Lielgalvis.

Festivāla pirmais pasākums ir “Street Art Slam”, citiem vārdiem – ielu mākslas sacensības. Savas skices iesūtīja 30 pretendeti, bet dalībai konkursā tika izraudzīta vien puse. 26. augustā astoņu stundu laikā šiem piecpadsmit māksliniekiem uz bijušās Vidzemes maiznīcas sētas Ropažu ielā 16 būs jāīsteno savs radošais redzējums. 

Šis ir jau ceturtais “Street Art Slam” konkurss un šīgada žūrijas pārstāvis, komiksu žurnāla "Kuš" redaktors Dāvids Šilters izsaka gandarījumu, ka dalībai tajā piesakās ne tikai jau zināmi ielu mākslinieki, bet arī citos virzienos strādājošie, piemēram, ilustratori. Vaicāts, vai jaunradītie darbi pilsētniekos varētu raisīt arī neviennozīmīgas sajūtas, Šilters prognozē: “Es domāju, ka varbūt pat cilvēkiem patiks, jo tā siena līdz šim bija pelēka, nesmuka. Domāju, ka tā to varētu atdzīvināt.”

Trīs festivāla dienās iecerētas mākslas izstādes, instalācijas un atvērtās durvis "Viskaļu" rezidentu darbnīcās.

Starp tiem, kuri ļaus ielūkoties savā darbībā, ir arī zināšanu platforma “Curving the Dance”. “Tā ir vieta, kur mākslinieki var atklāti domāt un pētīt, un papildināt zināšanas par ķermeņa politiku un ar to saistītiem diskursiem. Tā ir tāda vieta, kura reflektē par sociāliem notikumiem,” skaidro platformu pārstāvošā māksliniece Laima Jaunzema.

Dažādo notikumu pulkā arī laikmetīgais oriģinālmūzikls “Balss no beletāžas”. Iestudējuma dramaturģe Maija Treile pamato, kāpēc radošā grupa izvēlējusies “Balsi no beletāžas” izrādīt kultūrvietā “Viskaļi”: “Mums liekas ļoti svarīgi izrādi parādīt visdažādākajās vietās, arī interesantās Rīgas vietās. Domāju, ka “Viskaļi” ir tieši tāda vieta, kur ir ļoti svarīgi ielaist un vairot laikmetīgās mākslas klātbūtni.”

Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties Dzīves kvalitātes dizaina institūta “Viskaļi” mājaslapā. Ieeja festivālā, uzrādot sertifikātu, kas vai nu apliecina vakcināciju pret Covid-19, vai arī apstiprina Covid-19 pārslimošanas faktu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti