Teātra producente Jevgeņija Šermeņeva: Krievijas valdība sit ķīļus starp cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā dzīvojošā teātra producente un režisore Jevgeņija Šermeņeva uztur sakarus gan ar Ukrainā, gan Maskavā dzīvojošajiem. Komentējot Krievijas uzsākto karu Ukrainā, viņa uzsver: “Pats svarīgākais un visgrūtākais ir tas, ka mēs saprotam – ledus plaisa paliek arvien lielāka. Un tas nav tāpēc, ka mēs esam tādi, bet tāpēc, ka Krievijas valdība ir tāda, kas sit ķīļus starp cilvēkiem.”

Jevgeņija Šermeņeva, kuru par uzskatu nesaderību no darba atlaidis tagadējais Krievijas kultūras ministrs, no Krievijas uz Latviju pārcēlās pirms dažiem gadiem.

“Man bieži jautā, ko darīt, kā palīdzēt?

Man liekas, ka tagad pats galvenais – lai nebūtu kara. Viss pārējais būs pēc tam.

Bet tagad pats svarīgākais, lai pārtrauc nogalināt cilvēkus. Mani draugi Kijevā to pašu saka: vispirms pabeigsim karu un tad runāsim, ko darīt. Jo tas, kas notiek, ir globālā nozīmē neticams noziegums pret cilvēku kā tādu. Neviens no mūsu paaudzes neticēja, ka tas var notikt…” uzsver Šermeņeva. Tas, ka tajā būs iesaistīta valsts, kurā esmu dzimusi un uzaugusi, un kurā mēs vienmēr teicām: “Lai tikai nebūtu kara!”, kā runāja Ludmilas Gurčenko varone filmā “Pieci vakari”. Es to tagad saku, un man ir bail, kad to saku, jo šajās dienās sabombardēja Harkivu, pilsētu, kurā piedzima Gurčenko. Man šķiet, katram cilvēkam jāsaprot, ka jebkura neapmierinātība dzīvē, jebkuras neērtības, naudas trūkums, darba trūkums – tas viss ir atkarīgs no tevis, nevar vainot citus, un nekad nedrīkst mudināt tos, kas cenšas neapmierinātības problēmas risināt ar kara palīdzību.

Es uzturu sakarus gan ar paziņām Ukrainā, gan draugiem Maskavā, kas katru dienu iziet protestēt un nonāk izolatorā, jo Krievijā tiek izsekota katra pretošanās. Tas ir absurds, jo cilvēki, kas iziet ar lozungiem “Nē karam!”, nonāk cietumā. To ir grūti aptvert. Pats svarīgākais un visgrūtākais ir tas, ka mēs saprotam – ledus plaisa paliek arvien lielāka. Un tas nav tāpēc, ka mēs esam tādi, bet tāpēc, ka Krievijas valdība ir tāda, kas sit ķīļus starp cilvēkiem.

Pats galvenais tagad ir saprast, ka cilvēki ir daudz svarīgāki par jebkādu politiku, cilvēku dzīvības ir daudz svarīgākas par politiku.

Un vajag atdalīt politiķus – populistus katrā valstī, kas uzspiež uz visvārīgākajām cilvēku punktiem, jo tādu pietiek katrā valstī, tādi ir Krievijā un arī Ukrainā. Jautājums, kas uzvar, kuru ir vairāk – to, kas domā un atbild par sevi un pieņem lēmumus patstāvīgi, vai to, kurus māna.”

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21. februārī atzina Doneckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību no Ukrainas. Putins piedraudēja Ukrainai, pieprasot, lai Ukraina nekavējoties pārtrauc karadarbību pret separātistiem, "pretējā gadījumā visa atbildība par iespējamo asinsizliešanas turpināšanu pilnībā būs uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas".

Taču 24. februārī Putins paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicināja Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Krievijas sāktais karš Ukrainā notiek jau vairāk nekā nedēļu, un tiek ziņots, ka Krievija arvien nežēlīgāk bombardē Ukrainas pilsētas.

Krievijas uzbrukums Ukrainai izraisījis vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas.

Nedēļā kopš iebrukuma sākuma Ukrainu pameta aptuveni viens miljons cilvēku, liecina ANO Bēgļu aģentūras dati. Kopumā, pēc ekspertu aplēsēm, krīze Ukrainā varētu atstāt bez pajumtes 12 miljonus cilvēku. Latvija gatavojas uzņemt 10 000 iespējamo Ukrainas bēgļu.

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti