Kultūras ziņas

Jāņa Joņeva dokumentālais detektīvs "Decembris"

Kultūras ziņas

Jauna kultūrvieta Kuldīgā – Neatklātā koncertzāle

Jauna digitāla spēle "Saliec tautasdziesmu!"

Tautasdziesmai jāiet līdzi laikam – digitāla spēle palīdz iepazīt dainas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētnieki radījuši tiešsaistes spēli par latviešu tautasdziesmām, kuru var spēlēt ikviens, tādējādi pārbaudot gan savas zināšanas par latvju dainām, gan azartiski un vienlaikus izglītojoši pavadot laiku.

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētniece Ginta Pērle-Sīle skaidro: "Protams, ir pierasts, ka tautasdziesmām būtu jāfunkcionē mutvārdos, protams, tās būtu jādzied un šādi jāiepazīst, bet pasaule mainās un tai līdzi mainās tehnoloģijas, un tautasdziesmai arī jāiet līdzi laikam, tādēļ radījām spēli. Šobrīd spēle ir paredzēta ikvienam, to var lietot gan skolēni, gan pieaugušie, ir iekļauts ļoti dažāds tautasdziesmu klāsts, aptverot tematiski visdažādākās jomas – sākot ar dziesmām par dziedāšanu, pēc tam bērnu dziesmām, ucināmajām dziesmām, meitu dziesmām, tālāk precību, neaizmirsīsim arī bēres, tā apverot visu, visu lielo kultūras mantojumu, kas mums ir."

Spēlē iekļautas piecsimt tautasdziesmas no ''Latvju dainās'' publicētajiem vairāk kā divsimt deviņpadsmit tūkstošiem. Un to var spēlēt ikviens – jauns vai vecs, skolēns vai pensionārs.

"Aptuveni viena spēle, ja tā aši liek, tās ir aptuveni 40 minūtes, ja tas būs jaunāks spēlētājs ar mazāku pieredzi tautasdziesmās un mazāk lasošs, varbūt arī ilgāk," stāsta Pērle-Sīle. "Spēle ir veidota tā kā puzle, kurā tautasdziesma salūst gabaliņos. No sākuma salūst uz pusēm, pēc tam sāk lūzt pa rindiņai nost, tad jau pa vārdkopām un visbeidzot pa vārdiem. Pēdējos līmeņos būs pašiem jāieraksta savas variācijas un jāpiedāvā savi vārdiņi tukšajās vietās."

Spēlē var izmantot arī papildiespējas, piemēram, lūgt sistēmai parādīt punktus un komatus, vai pašpikot no attiecīgās lapiņas Dainu skapī. Digitālā spēle lieliski noderēs arī skolās.

"Kad spēle ir beigta, saskaņā ar jūsu nopelnītajiem punktiem jūs iegūsiet titulu. Un tituls, protams, būs no putniem, jo putni mums ir dziedoši. Ja būsiet ar augstāko punktu skaistu, būsiet dziesmu zinošā Lakstīgala, jo lakstīgala – dziesmu zinātāja… Mazliet mazāks dziesmu zinātājs –  Krauklītis, tad sekos līdzsvilpējs Strazds, viņš spēj atdarināt dziesmas, un, ja nu galīgi nav veicies, tad viendziesmītes Griezes tituls."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti