Kultūras ziņas

Nacionālās koncertzāles vietas meklējumi

Kultūras ziņas

Rebeka, Osokins un Rahmaņinovs

Tapis multimediāls Cēsu pils stāsts

Tapis multimediāls Cēsu pils vēstures stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šopēcpusdien Cēsu pilī atklāta aizraujoša multimediāla izstāde par viduslaiku celtnes vēsturi. Muzeja apmeklētājs, uzkāpjot pils rietumu torņa trešajā stāvā, nokļūs telpā, kuras grīdu, sienas un griestus klāj audiovizuālas projekcijas, kas mainās līdzi gadsimtiem, rekonstruējot notikumus, vēsturiskus faktus, pils interjera elementus un ikdienas ritmu. 

Izstāde, kas mainīs priekšstatu par to, kā izstāstāma vēsture, – tā par “Multimediālo Cēsu pils stāstu” – Cēsu pils jaunumu – teic veidotāji. Ekspozīcija, kas ar audiviozuālu projekciju palīdzību ļauj piedzīvot realitātei pietuvinātu sajūtu, rodama Viduslaiku pils rietumu torņa trešajā stāvā, vietā, kur kādreiz bijušas mestra dzīvojamās telpas. Papildu noskaņai uz turieni dodamies caur pagrabu ar lukturiem.

“Mūsuprāt, šāds formāts, ka 7–10 minūtēs mēs varam izstāstīt stāstu par pili, pils 800 gadu vēsturi, vēl paņemt kaut kādu konkrētu vēstures izvilkumu, tas ir ļoti aizraujoši un, manuprāt, ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem,” uzskata izstādes patrons Renārs Sproģis. 

Stāsts, kas atdzīvina torņa sienas, griestus un grīdu, aptver laika periodu no 13. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Nozīmīgākos gada skaitļus no pils vecākā speciālista Gundara Kalniņa pētījumiem izraudzījies izstādes galvenais režisors un scenārija autors Māris Kalve. 

“Ir cilvēki, kuriem ir maz laika vai kuriem ir pavisam cits veids, kā viņi uztver informāciju, un kuriem ir vajadzīgs šis pārsteiguma moments un šova elements, un pilnīgi noteikti tas šeit būs uz visiem 100 skaistā veidā vizualizēts,” stāsta Cēsu muzeja viduslaiku pils vecākais speciālists Gundars Kalniņš.

Lai skatītājs pilnībā iejustos vēsturiskajā stāstā, pirms tam pils tornis ieskenēts ar 3D printeri. Tornī filmētas arī video epizodes. 

Veidotāji atzīst – izstādes tapšana arī pašiem sagādājusi īstenu vēstures stundu. Multimediālo izstādi un seno notikumu rekonstrukciju skatītāji varēs izbaudīt vasaras periodā no maija līdz oktobrim. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti