Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

"Retumu kabineti" aizsāk Talsu novada muzeja simtgadi

Talsu novada muzeja simtgadi aizsāk izstāde «Retumu kabineti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Talsu novada muzejam nākamgad apritēs simtā jubileja, ko jau šobrīd aizsāk "Retumu kabinetu" izstāde. Muzeja trīs stāvos apskatāmas dažādas vērtības, kuras medījuši un savā īpašumā savulaik ieguvuši kolekcionāri. Turklāt vairākas no šīm kolekcijām ir bijušas kā pamats muzeju izveidei.

Francijā retumu kolekcionēšana joprojām ir ļoti iecienīta, un viens no aizrautīgajiem kolekcionāriem ir arī Žils Bonviāls. Viņš četrus gadus pavadījis Latvijā, tāpēc arī vēlējies šeit parādīt Eiropas kaislību. Pats no savas kolekcijas Žils Bonviāls piedāvājis gliemežvākus, dabas priekšmetus un dažādas ēdamlietas.

"Tā, protams, ir neliela daļa no visiem izstādē izliktajiem priekšmetiem. Mums palīdzēja arī vairāki Latvijas muzeji, piemēram, Rundāles un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Šeit ir vairāki simti viņu kolekcijas priekšmetu," pastāstīja Bonviāls.

Kolekcijas izvietotas skapjos. Savā ziņā tos tāpēc sauc par retumu kabinetiem – ar priekšmetiem piepildītas mēbeles savulaik iezīmēja jaunu virzienu interjerā. Šobrīd gan muzejā viss izkārtots pieticīgāk.

"Tas ir tā, ka viss līdz griestiem, viss ir piebāzts ar visu kaut ko. Kāpēc retumi? Tāpēc, ka tas, ko cilvēks ir dabūjis, ir retums tā laika Eiropā. Tā mēs šodien varam pasūtīt "Aliexpress" jebkādus brīnumus. Tad tas bija ļoti sarežģīti. Sarkanais korallis īstenībā joprojām ir retums un ļoti dārgs prieks," zināja teikt Talsu novada muzeja direktors Uldis Jaunzems-Pētersons.

"Retumu kabinetu" izstāde ir iespēja arī Talsu novada muzejam no krājumiem izcelt vērtības, kuras ikdienā apmeklētājiem nemaz nav pieejamas.

Uldis Jaunzems-Pētersons norāda, ka daudziem izstādes priekšmetiem nav vērtības naudas izteiksmē, taču tie bijuši aizsākumi vairākiem muzejiem.

Tur izstādīti arī vieni no pirmajiem Talsu muzejā pieņemtajiem priekšmetiem, piemēram, reta tauriņu kolekcija, Ernsta Glika tulkotais Bībeles izdevums, ar roku pārrakstīta grāmata, kas Kurzemē ir retums, un olimpiskais lācītis, kas tapis kosmosā.

"Brāzmas akmeņu kolekcija mani joprojām fascinē. Ļoti interesants veids, kā kolekcionēt viduslaiku pilis. Vienkārši lasīt akmeņus no tām un pārveidot vai kaut kā iezīmēt. Diezgan interesanti, jā," sacīja muzeja direktors.

Talsi ir trešā un pēdējā vieta, kur apskatāmi "Retumu kabineti", jo pēc tam kolekcijas atgriezīsies Francijā. Katrā no vietām, kur "Retumu kabineti" izstādīti, ekspozīcija bijusi nedaudz atšķirīga. Izstādes autors atzina, ka viņam ļoti interesants šķiet Talsu novada muzeja krājumā atrastais.

"Tajā, ko viņi izcēluši dienasgaismā, ir ļoti daudz interesantu priekšmetu, un es labprāt daļu paņemtu līdzi uz Franciju. Bet, protams, Talsu novada muzeja retumu kabinets paliks šeit," sacīja Bonviāls.

Talsu novada muzejā līdz pat pavasarim būs apskatāmi vairāki simti dabas izcelsmes un mākslas priekšmetu no Latvijas muzeju un mantojuma institūciju, kā arī franču privātkolekcijām. "Retumu kabinetu" koncepcija joprojām turpina iedvesmot mūsdienu māksliniekus un kolekcionārus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti