Dienas ziņas

Liedz uz tiltiem karināt atslēgas

Dienas ziņas

Blīdenes dzelzceļa stacijas ēku izsolīs atkārtoti

Gatavojas Krišjāņa Valdemāra 200 gadu jubilejai

Talsu novadā gatavojas Krišjāņa Valdemāra 200 gadu jubilejai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc četriem gadiem būs Krišjāņa Valdemāra 200 gadu jubileja, un Talsu novads tam jau sācis gatavoties šobrīd – atklājot informatīvo stendu jūras malā un gatavojot ideju par piemiņas namu Valdemārpilī.

Dienā, kad pašā Kolkas ragā atklāja Krišjānim Valdemāram veltītu stendu, ledains vējš gāza gandrīz no kājām, tomēr kolcenieki ar savu dziesmu bija skaļāki. Tāpat ar pašu stendu – kad iepriekšējais savu laiku nokalpojis, viņi uzliek vēl jaudīgāku. Kāda grāmatas citāta iedvesmoti.

SIA "Kolkasrags" direktors Jānis Dambītis atzīmēja: "1885. gadā Krišjānis Valdemārs teica, ka Kolka ir Eiropas līniju krustpunkts, Eiropas vidus, Eiropas sirds. Tas man vienkārši bija tāds atklājums, ka, iedomājies, ka visa Eiropa top vēl pēc cik gadiem, un Valdemārs jau to izdomā tajos laikos."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Latviešiem vajagot uzdrīkstēties sapņot un domāt plašāk, tāpēc informatīvais stends Krišjānim Valdemāram veidots kā sapņu buras, kuras tur stāvkaltuši ozoli. Jūrā burinieki izmanto karodziņus, ar kuriem dod zīmes citiem kuģiem, un arī stendam izvēlēts atbilstošākais karogs. Kā skaidroja dizaina autors Gaits Burvis: ""About to sail" ir tiešais tulkojums, kas ir "Gatavs burāt". Nu, tad arī jācer, ka šis būs kā impulss kādam lielākam, vēl lielākam procesam un notikumam."

Tālāk idejas autoriem ir plāns līdz Valdemāra divsimtgadei izveidot filmu un piemiņas namu Valdemārpilī ēkā, kur gandrīz 20 gadus meistars Igurds Baņķis apmācīja jauniešus galdniecībā. Viņš rāda senus plānus, ka sākotnēji ēka bija paredzēta trīs reizes lielāka – tajā būtu tautas nams, piemiņas zāle Valdemāram, veikali, kinozāle ar 400 vietām, taču projekts neizdevās, un vietējie lauksaimnieki par ziedojumiem uzcēla mazāku. Igurds Baņķis uzskata, ka no privātīpašuma tam atkal jākļūst par vietu cilvēkiem: "Viņš ir domāts sabiedrībai. Viņš ir iesvētīts, kā sabiedrība to gribējusi, un tā ir ļoti liela zīme arī Krišjānim Valdemāram un arī visam Talsu novadam."

Ēka jau vairākus gadus stāv tukša, un tajā lēnām iet bojā vienīgā glezna ar pašu Krišjāni Valdemāru un citi darbi. Igurds Baņķis atzīst, ka sava gadu skaita dēļ viņš viens nespētu ēku atjaunot, bet gatavs kopā ar citiem entuziastiem līdz 2025. gadam iesaistīties piemiņas mājas izveidē. Īsais termiņš viņus nebiedē.

SIA "Kolkasrags" direktors Jānis Dambītis uzsvēra: "Es domāju, ka Valdemārs ir iedvesmojoša un harismātiska personība. Es nespēju brīnīties un arvien jaunatklāt to spēku un jaudu, kādu Valdemārs ir devis Latvijai. Un es domāju, ka tas ir tikai jāuzsāk, un daudzi cilvēki tam pievienosies, pieslēgsies, un viss notiks."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti