«TabFab» biznesa inkubatora ēkas pamatos ievietota laika kapsula; pirmā posma darbus cer pabeigt 2024. gada sākumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2023. gada 14. februārī VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) īstenotajā kultūras un radošo industriju atbalsta centra "TabFab", Miera ielā 58a, Rīgā, radošo industriju biznesa inkubatora ēkas pamatos Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Kultūras akadēmija, VNĪ, arhitektu birojs NRJA un būvkomersants SIA “Marels Būve”  ievietoja laika kapsulu ar vēstījumiem nākotnei, informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs. Izbūves pirmā posma darbus iecerēts noslēgt 2024. gada sākumā.

Radošo industriju biznesa inkubatora (RIBI) ēkas pamatos ievietota laika kapsula ar vēstījumu nākotnes paaudzēm. Vēstījumos ietverta informācija par projekta dalībniekiem, novēlējumi nākamajām paaudzēm un kapsulas iespējamiem atradējiem, kā arī mākslinieciski un filozofiski vēstījumi.

"Kultūras un radošo industriju atbalsta centrs "TabFab" ir ilgi gaidīts un īpaši nepieciešams, lai kultūras procesi, īpaši to sākumposmā, notiktu mūsdienīgā un kvalitatīvā vidē, kura revitalizācijas ietvaros sniegs iespēju pilsētas vēsturiskajai teritorijai iegūt jaunu elpu, jaunu nozīmi. Kapsulā esam ievietojuši karikatūras meistara Gata Šļūkas trāpīgu ministrijas darbības stratēģijas ilustrāciju, kas balstīta vienā no mākslas izcilības mērauklām – spējā atsevišķu detaļu birumam saliedēties vienotā, saskanīgā kopumā, radot harmonisku ansambli. Novēlu, lai arī šis kvartāls jau tuvā nākotnē kļūtu par šādu ansambli," norādīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

"Līdz ar kapsulas ievietošanu tiek sperts ļoti nozīmīgs simbolisks solis, lai nākamgad pēc Filmu skolas korpusa celtniecības pabeigšanas Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās mākslas studenti varētu uzsākt mācības brīnišķīgās mūsdienu prasībām atbilstošās telpās bijušajā Tabakas fabrikā. Mūsu vēstījums vienmēr ir bijis un būs mūsu studentu darbi visā to daudzveidībā, un tāpēc izvēlējāmies šajā kapsulā ievietot nevis kādu vienu filmu, bet gan visus mūsu pēdējā izlaiduma audiovizuālās mākslas studentu diplomdarbus," atklāja Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Nacionālās filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš.

"Šobrīd notiek Latvijas Kultūras akadēmijas kvartāla attīstības pirmais posms. Lai realizētu ilgus gadus auklētos plānus par pilnvērtīgu LKA pārcelšanos uz Miera ielu, būs nepieciešams vēl nopietns sagatavošanās darbs. Mēs, NRJA, pievienojam kapsulai 2 eiro monētu kā simbolisku nepieciešamu sastāvdaļu, lai labie nodomi varētu realizēties," atklāja NRJA dibinātājs Uldis Lukševics.

LKA rektore Rūta Muktupāvela: Infrastruktūra ir absolūti nepieciešama
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela norādīja: “Ja mēs vēlamies, lai jaunieši paliek Latvijā, mēs nevaram viņus turēt sapelējušās sienās. Viņi brauc pasaulē, viņi spēj salīdzināt un redz šo attīstību, kas notiek Eiropā, kas notiek pasaulē. Mēs nedrīkstam atpalikt, ja mēs viņus gribam noturēt. Kultūra tiešām ir kā elpa, tā ir iedvesma, dzīvesveids, un visādā ziņā ārkārtīgi svarīga. Mēs nevaram būvēt nākotni tikai uz idejām. Infrastruktūra ir absolūti nepieciešama. Šķūņos nevar izaudzināt civilizētus, kulturālus cilvēkus.”

Starpdisciplinārā izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centra "TabFab" izbūves kvartālā aktīvi norisinās pirmā posma darbi, kuru ietvaros līdz šim jau ir veikti demontāžas darbi nākotnes kino skolas telpās kā arī uzsākti sagatavošanās darbi papildus pamatu izbūvei. Demontāžas darbi uzsākti arī filmēšanas paviljonā un izbūvēti RIBI ēkas pamati. Līdz vasaras vidum turpināsies RIBI ēkas grīdu un pārējo konstrukciju izbūves darbi un sasniegts augstākais ēkas jumta punkts. 2024. gada sākumā iecerēts noslēgt pirmā posma darbus, lai Latvijas Kultūras akadēmijas studenti un radošo industriju pārstāvji varētu sākt iepazīties ar jaunajām telpām.

Atbilstoši arhitektu biroja NRJA vīzijai projektā veiks telpu pielāgošanu Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālo filmu skolas vajadzībām, kā arī izbūvēts atsevišķs filmēšanas paviljons, atjaunojot un labiekārtojot teritoriju 2325 m2 un publiskās ēkas 1090 m2 platībā.

Kopējās pirmā posma būvdarbu izmaksas sastāda 4,62 miljonus eiro, t.sk. šobrīd apstiprināts projekta sadārdzinājums 258 150 eiro apmērā. Projekta pirmā posma finansējumu Kultūras ministrija piesaistījusi no Eiropas Savienības fondu darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 6.6.1. SAM "Veicināt Rīgas pilsētas revitalizāciju, nodrošinot teritorijas efektīvu sociālekonomisko izmantošanu" projekta "Starpdisciplinārā izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centra "TabFab" izveide nekustamajā īpašumā Miera ielā 58a, Rīgā." Projekta Nr.5.6.1.0/17/I/005.

KONTEKSTS:

Kultūras un radošo industriju atbalsta centra "TabFab" izveides mērķis ir bijušajā Tabakas fabrikas kvartālā, Miera ielas apkaimē veidot modernu un aicinošu pilsētvidi, kā arī radīt radošajām industrijām vietu, kur mācīties, strādāt, attīstīt un realizēt savas idejas.

Projekta realizācija paredzēta divos posmos. Tā pirmajā posmā plānots pārbūvēt ēkas un pielāgot telpas Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās Filmu skolas vajadzībām, tajā skaitā izbūvēt Nacionālās Filmu skolas Filmēšanas paviljonu, kā arī izveidot telpas radošo industriju inkubatoram. Tāpat tiks demontētas un pārbūvētas darbnīcu ēkas, izbūvēti ūdensapgādes, siltumapgādes, elektroenerģijas, sakaru komunikāciju, sadzīves kanalizācijas un notekūdeņu savākšanas un novadīšanas inženiertīkli, labiekārtota teritorija.

Savukārt kvartāla attīstības otrajā posmā paredzēts izveidot telpas Latvijas Kultūras akadēmijas mācību procesa nodrošinājumam, tostarp studiju programmām "Laikmetīgā deja" un "Skatuves māksla", kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas struktūrvienības Kino/Foto muzeja (Rīgas Kino muzejs, Latvijas Fotogrāfijas muzejs) funkciju nodrošināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti