Susējā sākas sestais «Sansusī» festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Citu festivālu vidū savs ļoti oriģināls rokraksts ir alternatīvajam kamermūzikas festivālam „Sansusī”, kas no 9. līdz 11. augustam norisināsies teritorijā – pļavā un mežos pie brīvdienu mājas "Susēja" Aknīstes pievārtē. Festivāla idejas autors un saimnieks ir operdziedātājs Armands Siliņš.

Susējā sākas sestais "Sansusī" festivāls
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Teritorija festivāla mērogam ir neliela, taču tieši festivāla „Sansusī” idejai atbilstoša - atzīst festivāla saimnieks Armands Siliņš.

"Festivāls vispār notiek ļoti mazā teritorijā, aptuveni trīs hektāru platībā. Mums ir mazs formāts, lai mēs spētu saglabāt ģimeniskuma vai komūnas sajūtu, tā pamatideja ir, ka ir ne vairāk kā tūkstotis cilvēku festivālā,” norāda Siliņš.

Jau tradicionāli festivālu atklāj Varis Klausītājs, kura balsī festivāla nosaukums „Sansusī” skan kaut kā ļoti īpaši. Tāpat jau tradicionāli pilna programma festivālā būs zināma tikai uz vietas, nevis jau iepriekš, un tas tādēļ, lai skatītāji nekoncentrētos tikai uz kādu vienu mākslinieku vai notikumu.

„Doma ir tāda, lai cilvēki brauktu uz visu festivālu kā uz galveno mākslinieku, un tas, kas ir festivālā – tie mazie mākslas darbi – ir tas, no kā festivāls sastāv,” skaidro Siliņš.

Lai arī galvenais festivālā ir akadēmiskā kamermūzika un tādējādi tikšanās ar veselu plejādi spožu mūziķu, blakus tam ir virkne citu mākslas notikumu – cirka priekšnesumi, laikmetīgā deja, instalācijas, un šogad visam piepulcēsies vēl arī dramaturģiskās arhitektūras performace, ko piedāvās kompānija „TAAT” no Holandes.

"Nāk žanriski iekšā arhitekti, kur viena kompānija strādā ar tādu, kā viņi paši saka, arhitektūru kā teātri un teātri kā arhitektūru. Viņu visi iepriekšējie projekti ir bijuši telpās iekšā, un šis būs viņu pirmais projekts ārpus telpām. Par šo projektu es vienīgi varu pateikt, ka tur ir iesaistīti aptuveni 80 kubi kūdras,” stāsta festivāla saimnieks.

Būs vēl vieni viesi no Holandes, kas ar apmeklētājiem sadarbosies virtuālās realitātes darbnīcā, skenējot festivāla teritoriju iekļaujošo mežu. Darbnīcas noslēgumā skatītājiem būs iespēja virtuāli vērot mežus dažādās pasaules vietās un dzirdēt to skaņu ainavas.

„Projekts ir paredzēts tāds, ka – esot vienā mežā, būs iespēja virtuāli pabūt citā mežā un otrādi. Un viņi to veido kā tādu ilglaicīgu projektu, kad pēc tam

šis Susējas ieskanētais mežs ceļos atkal citur, un citur būs iespēja pabūt tajā ar virtuālās realitātes palīdzību,” turpina Siliņš.

Līdzās holandiešiem festivālā piedalīsies arī mākslinieki no Lietuvas, Zviedrijas, Somijas, Vācijas, Francijas, Brazīlijas un Meksikas.

Viens no festivāla dalībniekiem Evarts Melnalksnis, kurš strādā kopā ar ārvalstu māksliniekiem, stāsta, ka viņam bijis pat pārsteigums, cik atšķirīgi no mums festivāla vidi uztver vairāki ārzemju viesi. Evartu Melnalksni pašu festivālā visvairāk fascinē iespēja augstvērtīgu mākslu baudīt brīvā meža atmosfērā un patiesi labu mūziku mīlošā cilvēku kompānijā.

„Neviens tur nestaigā apkārt smokingos vai elegantās augstpapēžu kurpēs, jo tas vienkārši nav fiziski iespējams. Un līdz ar to te ir tāda kopienas sajūta.

Uz šo festivālu nebrauc cilvēki, lai tikai parādītu, ka arī viņi ir bijuši kāda slavena orķestra vai mākslinieka koncertā. Te brauc tādi, kuriem tiešām ir interese par to. Un es domāju, ka tā

enerģija, ko mēs visi sanesam kopā, tā vēl kaut kādā veidā akumulējas un kaut kas tāds radošs tur notiek un mutuļo,” norāda Evarts Melnaksnis.

Festivāla mūzikas sadaļā arī šogad būs ierastie pianistu kautiņi, kas pāraugs arī instrumentālistu kautiņos, kā ierasts, būs arī koncerts rītausmā un ļoti daudzi citi muzikāli notikumi, kuros šoreiz vairāk nekā citkārt klātesošie būs elektroniskās mūzikas elementi.

Jau otro gadu festivāls piedāvās arī zaļumballi Aknīstes graudu kaltē. Pērn tur notikusī balle atzīta par vienu no labākajām simtgades zaļumballēm, un arī šogad tajā spēlēs instrumentālais ansamblis Ritvara Garozas vadībā, šogad piedāvājot jau jaunu, bet tikpat oriģinālu programmu.

Sestais alternatīvais kamermūzikas festivāls „Sansusī” Susējā notiks šīs nedēļas nogalē, no 9. līdz 11. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti