«Survival Kit 10.1» piedāvā iekļaujošās dejas izrādi «Labrys»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Svētdien, 16. jūnijā plkst. 9.00 un plkst. 13.00 laikmetīgās mākslas festivāls “Survival Kit 10.1” aicina uz jauno skatuves mākslinieku Krišjāņa Santa (LV) un Ievas Gaurilčikaites (LT) izrādi “Labrys”. Notikuma vieta: bijusī LU fizmatu fakultāte Zeļļu ielā 25, informēja festivāla rīkotāji.

"Labrys" ir mākslinieku centieni caur kustību radīt mitoloģisku arhitektūras veidojumu, labirintu, un izaicināt savas fizisko spēju robežas, konfrontējot ķermeni ar prāta radītu konceptu. Izrādē telpa netiek izmantota, lai radītu kustību, bet gan caur kustību tiek modelēta telpa, kurā dejotāja ķermenim un prātam ir nemitīgi jāstrādā kopā, lai izpildītu matemātiski sarežģītas kombinācijas labirinta konstruēšanai. Kustību izrādei būs ar telpu un kustību saistīta skaņa.

Tiem, kuri vēlas apmeklēt kādu no izrādēm, nepieciešams pieteikties iepriekš, aizpildot formu un norādot izrādi, kuru vēlas apmeklēt (plkst. 9.00 vai plkst. 13.00)

Abu mākslinieku radošā prakse raksturojama kā laikmetīgās dejas un scenogrāfijas hibrīdforma. Abus interesē cilvēka dabas pētīšana, un katru reizi šie pētījumi manifestējas jaunu un neparastu mediju un formu izmantojumā. Šobrīd mākslinieku fokusā ir darbs ar telpu pārejas stāvoklī, iemācoties telpas “valodu” un pielietojot to caur horeogrāfiskās domāšanas filtru. Sants un Gaurilčikaite rūpīgi pēta telpu ar mērķi savu performatīvo darbu ievietot tajā tā, lai tie viens otru papildinātu, nevis pārveidotu.

Krišjānis Sants pēc Latvijas Kultūras akadēmijas (2011) un Beļģijas laikmetīgās dejas skolas P.A.R.T.S. (2014) pabeigšanas atgriezies Latvijā turpina strādāt Eiropā, sadarbojoties ar horeogrāfiem Danielu Linehanu (Daniel Linehan), Heini Avdalu un Jukiko Šinozaki (Heine Avdal; Yukiko Shinozaki). Santu interesē veidi, kā dažādus ritmiskus folkloras ornamentu, dziesmu un rotaļu kodus pārcelt kustībā. Pēdējos gadus ciešā sadarbībā strādājis ar Ievu Gaurilčikaiti un zviedru horeogrāfu un dejotāju Ēriku Ēriksonu (Erik Eriksson), veidojot starpdisciplinārus darbus.

Ieva Gaurilčikaite profesionālo izglītību guvusi Skotijā (2015) un Izraēlā (2016). 2018. gadā pabeigusi scenogrāfijas maģistra studijas Latvijā. Gaurilčikaite sadarbojusies ar vairākiem horeogrāfiem Eiropā, piemēram, Heini Avdalu un Jukiko Šinozaki. Gaurilčikaiti interesē pasaulē trūkstošo dziļu un personīgu attiecību veidošana gan dzīvē, gan uz skatuves, kur dažkārt laužot ierasto distancētību starp māksliniekiem un skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti