Dienas ziņas

Latgales zemnieki mēģina noturēties tirgū

Dienas ziņas

Krievupe appludina mājas Garkalnē

Sunākstē atklāj piemiņas zīmi Vecajam Stenderam

Sunākstē atklāta piemiņas zīme Vecajam Stenderam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nedēļā, kad notikusi jaunās Gaismas pils atklāšanu,  latviešu daiļliteratūras pamatlicējam Gothardam Fridriham Stenderam aprit trīssimtā gadskārta. Jubilejas reizē Sunākstē, kas ir Vecā Stendera pēdējā dzīvesvieta,  atklāta mākslinieka Visvalda Asara veidotā piemiņas zīme. Tās pamatā likta grāmata, bet virs tās simboli -  alfabēta pirmie trīs burti un gailis, kas vienmēr atgādinās par modrību.

Teologs, valodnieks un zinātnieks Gothards Fridrihs Stenders loloja sapni par visas tautas apgaismību. 1787. gadā pirmoreiz latviešu valodā izdota ''Bildu abice'', kas joprojām ir viena no pieprasītākajām Vecā Stendera grāmatām.

„Viņa zināšanas, ko viņš ir devis latviešu tautai, tas vispār ir nenovērtējami. Un, lai gan daudz kas ir mainījies, tas fundaments ir palicis tieši tas pats, ko Stenders mums ir ielicis,” atzīst  Sunākstes bibliotēkas bibliotekāre Ilga Lukstiņa.

Uzskatīdami, ka devums jaunā laikmeta nesējam līdz šim nav bijis pietiekošs,  atzīmējot Vecā Stendera 300 jubileju,  sunākstieši pagasta centrā atklāja piemiņas zīmi, kurā centrālo vietu ieņem grāmata,  burti un gailis virs tiem.

Piemiņas zīmes autors mākslinieks Visvaldis Asaris norāda: „Svarīgākais ir tas, ko cilvēks atstāj aiz sevis. Uz viņa tik milzīgā darba paveiktām lietām patiesībā veidojās arī latviskās identitātes jautājums - rakstība, latīņu burti. Iespējams, ja Stenders nebūtu to darbu paveicis, mums būtu kirilicā jāraksta.”

Vecā Stendera pēdējā atdusas vieta kapu kalniņā ir netālu no Sunākstes baltās baznīcas, un šopavasar atklātā burtu taka, pēc šodienas administratīvā iedalījuma piederīga kaimiņu Viesītes novadam, bet jaunizveidotā piemiņas zīme Sunākstes pagasta centrā ir  kā apliecinājums, ka  Stenders joprojām tiek pieskaitīts savējo pulkam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti