Kultūras ziņas

Biļešu kontrolieri dejo!

Kultūras ziņas

Jaunie "Trīs tenori"

"Stūra mājas" jaunā dzīve

Stūra mājas apskatei nepieciešamas vismaz trīs stundas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kā vēstīts, no 1.maija līdz 19.oktobrim bijušajā PSRS Valsts Drošības komitejas (VDK) ēkā jeb Stūra mājā būs apskatāmas piecas izstādes. 29.aprīlī pirmo reizi izstāžu ekspozīcijas tika demonstrētas plašākai publikai. Izstāžu organizatori lēš, ka kārtīgai ēkas un visu ekspozīciju apskatei nepieciešamas trīs stundas.

Vēl pirms 25 gadiem neviens čekists nevarēja iedomāties, ka šeit notiks kas tamlīdzīgs. Preses pārstāvji un mākslinieki patvaļīgi klaiņo pa bijušās drošības komitejas ēkas gaiteņiem. Un jau pavisam drīz šeit varēs ienākt jebkurš vietējais un ārzemnieks.

Tas virsuzdevums, par ko mēs domājām darba gaitā, ir aktivizēt sabiedrības izjūtu par to, ka ar šo māju kaut kas ir jāiesāk, un tādā veidā varbūt iniciēt kaut kādus risinājumus šī nama tālākajam liktenim,” stāsta kultūras projektu aģentūras INDIE pārstāvis Eduards Liniņš.

Tagad aiz dzelzs durvīm atdzīvosies māksla un likteņstāsti ar kodētu nosaukumu „Lieta Nr. 1914/2014”. Starptautiskā modernās mākslas izstādē savu skatījumu par padomju režīmu izteikuši mākslinieki no Zviedrijas, Ukrainas, Kosovas un citām valstīm. Savukārt izstādē „Latviešu koferis” ir savāktas lietas, kuras mūsu tautieši ņēma līdzi uz Sibīriju vai dodoties trimdā. Tāpat Stūra mājā tiks izstādīta represēto ļaužu zīmējumu kolekcija un desmit unikāli Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja eksponāti.

Taču, ja minētās kolekcijas ir veidojuši mākslinieki un vēsturnieki, tad „Liktens lietu muzeja” autori ir paši rīdzinieki.

Šajā ekspozīcijā rīdzinieki un Rīgas viesi stāsta par sevi caur priekšmetiem, kas viņiem pieder, ir piederējuši paaudzēs vai pašreiz ir svarīgi,” norāda „Liktens lietu muzeja” veidotāja Ilona Brūvere.

Izstāžu organizatori lēš, ka kārtīgai ēkas un visu ekspozīciju apskatei nepieciešamas trīs stundas. Pirms ekspozīciju izvietošanas Stūra mājas telpu drošības un komunikāciju nodrošinājumam nodibinājums "Rīga 2014" ir ieguldījis 54 tūkstošus eiro. Šobrīd tiek lēsts, ka līdz oktobrim izstādes apmeklēs aptuveni 75 tūkstoši cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti