Kultūras rondo

Kultūras aktualitātes: koncerti Klusajā nedēļā, Baltijas simbolisti, filma "turpinājums

Kultūras rondo

Simbolisms Baltijas mākslā: Konrāds Megi “Meditācija. Sieviete ainavā”

Beitānes "Notes from Latvia" atklāj starptautisku tradicionālās mūzikas izdevumu sēriju

Starptautisks ceļvedis tautasdziesmās: Vīnē prezentē latviešu pētījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kā starptautiskai publikai izskaidrot, kas ir Jāņi un kas ir Jumis, ar ko apdziedāšana Latgalē atšķiras no apdziedāšanas Kurzemē? Etnomuzikoloģe Anda Beitāne to mēģinājusi izdarīt dubultalbumā un grāmatā "Piezīmes no Latvijas” ("Notes from Latvia"), kura ievada ierakstu un publikāciju sēriju "Eiropas balsis”.

Andas Beitānes pētījuma "Piezīmes no Latvijas” starptautiskā prezentācija notika Vīnes Mūzikas un izpildītājmākslu universitātē starptautiskā simpozija “European Voices 5” ietvaros.

Publikāciju sērijas "Eiropas balsis” idejas autors ir Vīnes Mūzikas un izpildītājmākslu universitātes Tautas mūzikas pētniecības un etnomuzikoloģijas institūta vadošais pētnieks Ardians Ahmedaja, kurš kopš 2015. gada ir arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas viesprofesors.

"Daudzi mūsu pētnieki ir sakrājuši ļoti lielu ierakstu materiālu. Šos ierakstus var klausīties internetā un sociālajos medijos, taču šeit pietrūkst zināšanu par kontekstu. Kas tie ir par cilvēkiem, kur, kad un kāpēc viņi muzicē, kas to ir ierakstījis utt.?” stāsta  Ahmedaja.

“Un tā radās nepieciešamība katram ierakstam pievienot komentāru. Šajā gadījumā ir radies dubultalbums kopā ar 200 lapām komentāru, kurus ir uzrakstījusi Anda Beitāne.”

Ahmedaja atklāj, ka jau 2003. gadā ir dibināts Eiropas daudzbalsīgās mūzikas pētniecības centrs, kurš izveidots uz Vīnes Mūzikas un izpildītājmākslu universitātes Tautas mūzikas pētniecības un etnomuzikoloģijas institūta bāzes.

Beitāne savukārt norāda, ka Eiropas daudzbalsīgās mūzikas pētniecības centrs ir neformāls starptautisku pētnieku tīkls un visiem ir interesanti un prieks kopā strādāt.

Oskars Patjanko (no kreisās), Anda Beitāne, Ardians Ahmedaja
Oskars Patjanko (no kreisās), Anda Beitāne, Ardians Ahmedaja

Starp citu, uz šo simpoziju pētniece ieradusies ar diviem koferiem – vienā bija gandrīz 100 diski, otrā – divi milzīgi Latgales cepēju cepti maizes kukuļi, trīs kilogrami Latgales speķa, arī trīs litri šmakovkas. "Tā ir etnomuzikologa dzīve," bilst Beitāne.

Runājot par savu darbu, Beitāne atzīst, ka

"šobrīd manā dzīvē iestājies starptautiskais posms. Ja gribam, lai mūs tiešām saprot, ir jādomā, kā mēs to stāstām, un nevaram no iekšpuses skatpunkta stāstīt".

Nākamā publikācija sērijā "Eiropas balsis” būs no Sardīnijas, tas būs videoieraksts.

Izdevuma "Eiropas balsis” prezentācijai Vīnē, kur kopā ar Andu Beitāni muzicēja etnomuzikologi un muzikanti Liene Brence un Oskars Patjanko, sekos arī vairākas prezentācijas Latvijā. Viena no tām plānota septembra pirmajā nedēļā Eiropas etnomuzikoloģijas seminārā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kā arī jau ir saņemts uzaicinājums kopīgai prezentācijai ar šīs sērijas nākamo – otro publikāciju Sardīnijā (Itālija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti