Panorāma

Sāk kriminālprocesu par suņa nogalināšanu Ogres novadā

Panorāma

Panorāma

Reģionālajās koncertzālēs programmas kļūst demokrātiskākas

Starp taupību un kvalitāti – reģionālajās koncertzālēs programmas kļūst demokrātiskākas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Reģionālās koncertzāles pamazām sāka atgūties no kovida pandēmijas sekām, bet nu klāt jauna krīze. Augot energoresursu izmaksām, jādomā, kā taupīt pašiem, vienlaikus – kā nezaudēt apmeklētājus.

Koncertzālē "Cēsis" nupat aizvadīts Andrejam Žagaram veltīts opermūzikas koncerts ar vairāku starptautiski atzītu mākslinieku piedalīšanos. Lai gan biļetes nebija lētas, uz šo pasākumu tās izpirka ātri. Koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska ReTV gan stāsta – biļetes pašlaik pērk neilgi pirms pasākumiem. Tas saistīts ar piesardzību, kas aizsākās vēl pandēmijas laikā. "Mēs esam mazliet paplašinājuši zemāko biļešu kategoriju, zonējumu, vairāk paplašinājuši šīs zemākās cenas un arī programmas ziņā, varbūt tā ir vairāk demokrātiskāka, saprotamāka," skaidro Zagorska.

Līdzīgi šī brīža sabiedrības interesi par kultūras pasākumiem un biļešu cenu politiku vērtē Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un arī Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē. Latgales vēstniecības "Gors" vadītāja Diāna Zirniņa stāsta: "Ja privātais sektors ir kaut kā, manuprāt, atguvies, skatoties, kā viņiem veicas "Gorā", tad akadēmiskās mūzikas vai kādam citam profesionālās mākslas veidam ir vēl ko saņemties."

Vērtējot biļešu cenas, koncertzāles "Lielais dzintars" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons secina: "Mēs nevaram īsti palielināt biļešu cenas, tas saistīts ar resursiem, kuri iedzīvotājiem pieejami, tiklīdz palielinām, tā pārstāj pirkt biļetes, un tāpēc saglabājam pieejamību kultūrai."

Reģionālajās koncertzālēs skaidro – lai gan ēkas ir jaunas un energoefektīvas, aizvien jāmeklē risinājumi, kā taupīt elektrību un siltumu. Tā dažviet, piemēram, samazina apgaismojumu, maina ventilācijas un apkures režīmus, savukārt Latgales vēstniecībā "Gors" mainīts administrācijas darba laiks, skaidro Zirniņa: "Pirmdienās pirmo reizi "Gors" parastā režīmā ir pilnībā slēgts. Nav pieejama izstāžu zāle, informācijas centrs, kase, kafejnīca, un darbinieki, kuri pieraduši strādāt pirmdienās, nāk uz darbu sestdienās, kad mums ir pasākumi un mēs māju vairāk darbinām."

Reģionālo koncertzāļu galvenais uzdevums ir nodrošināt profesionālās mākslas pieejamību Latvijas reģionos. Šim mērķim šogad un nākamgad valsts radusi līdzekļus Eiropas fondos. Taču koncertzālēs uzsver: lai varētu piesaistītu augsta līmeņa pasaules māksliniekus, darbs jāplāno ilgtermiņā. Pretējā gadījumā neziņā par finansējumu nākotnē nākas arī atteikties no starptautiski atzītiem māksliniekiem, jo daudzi uzstāšanās grafiku plāno pat piecus gadus uz priekšu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti