Rīta Panorāma

ES pastiprinās cīņu pret nelikumīgu saturu digitālajā vidē

Rīta Panorāma

Intervija ar Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu

Spānijā atzīmē grāmatu iespiešanas 550 gadus

Spānijā atzīmē grāmatu iespiešanas 550 gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Spānijā šogad atzīmē 550. gadadienu kopš valstī sākusies grāmatu iespiešana. Pirmā drukātā grāmata "Sinodal de Aguilafuente" apskatāma īpašā izstādē Nacionālajā bibliotēkā.

Unikālais izdevums parasti glabājas Segovijas pilsētas katedrālē, bet uz galvaspilsētu to nogādāja par godu jubilejas izstādei. Ne mazāk interesanti ir citi eksponāti, tai skaitā skaisti ilustrētas grāmatas un pasaules karte. Sākotnēji viens no lielākajiem pasūtītājiem un grāmatu iespiešanas veicinātājiem bija katoļu baznīca, taču izstādē ir arī traktāti par šahu un literatūru, kā arī pirmā spāņu valodas gramatika.

Apmeklētāji kopumā var iepazīt divdesmit iespieddarbus, dažādas iekārtas un materiālus, bet tikpat nozīmīgs eksponāts ir 17. gadsimta tipogrāfijas kopija.

Rīkotāji arī atgādina, ka vācu kalējs, inženieris un izgudrotājs Johans Gūtenbergs pirmo grāmatu iespiedmašīnas prototipu izgatavoja ap 1440. gadu. Vairāk nekā divas desmitgades vēlāk šāda iekārta nonāca Spānijā, bet pirmā spiestuve darbu sāka 1471. gada beigās Segovijas pilsētā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti