Dienas ziņas

Abavas senleja ir aizsargājama teritorija 60 gadus

Dienas ziņas

Noskaidroti konkursa "Zelta puteklis" uzvarētāji

Šovasar skanēs mūzika uz Gaujas

Šovasar uz Gaujas skanēs akustiska mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šovasar desmit piektdienas uz dažādām ainaviskām vietām vedīs „Klusuma pārgājiens ar Gaujas klausīšanos”, kur uz upes skanēs akustiskā mūzika. Ieceres aizsākumi rodami pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad Gaujas Nacionālajā parkā bija šāda tradīcija – pie Siguldas uz upes laivā skanēja mūzika.  

Mežraga spēle pie Gūdu ieža šoreiz ieceres īstenotājiem ir neliels ģenerālmēģinājums, kā tas varētu notikt turpmākās piektdienas. Vispirms tas būs pārgājiens uz kādu no ainaviski skaistām vietām pie Gaujas, lai pēc ikdienas trokšņiem un steigas ieklausītos dabā un mūzikā.

“Mums pietrūkst dzīvās saskarsmes. Ja mēs pārtikā šobrīd gribam lietot visu ļoti tīru, dabīgu, tad kāpēc mēs kultūrā izmantojam tādus pārveidojumus, skaņas pārveidojumus un pastiprinājumus? Šis ir tāds aicinājums ieklausīties, kā skan mūzikas instruments dabā,” stāsta projekta koordinatore Inga Krišāne.

Līdzīga aina Ingai Krišānei ir atmiņā no septiņdesmitajiem gadiem Siguldā, kad uz Gaujas skanēja mūzika un laivā airētājs bija viņas tēvs Māris Mitrevics. Tolaik ir nodibināts Gaujas Nacionālais parks un pats vārds „nacionālais” sabiedrībā rada lepnumu, pacēlumu, un kinorežisors Varis Krūmiņš izteica ideju par muzicēšanu uz Gaujas.

“Un tad, kad visa Latvija sāka kaifot, satrakojās, ka kaut kur Padomju Savienībā ir viena iestāde, kura sauksies “nacionālais”, tad visa Latvija rullēja uz pilnu klapi idejas un sapņus, un Krūmiņu Varis ar vienu ideju, vienu sapni un tūlītēju realizāciju…’” tos laikus atceras bijušais parka darbinieks Māris Mitrevics.

Arī tagad piektdienās tieši saulrietā uz Gaujas skanēs mūzika, tikai tas katru reizi būs savā novadā un mainīsies arī mūziķi.

Gaujas mūzika šovasar būs desmit dažādās upes tecējuma vietās, un nosacījums ir, ka šai vietai ir jābūt ainaviski skaistai. Pirmais klusuma pārgājiens ar Gaujas klausīšanos būs nākamo piektdien, 2.jūnijā, vietā, kur  Gauja sākas - Amatas novada Elku kalnā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti