Šovakar visā Latvijā Muzeju nakts – piedalās teju 200 kultūrvietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc divu gadu pārtraukuma ar bagātīgu kultūras programmu 14. maijā klātienē notiks tradicionālā Muzeju nakts. Šogad akcijai dota brīva tēma, savukārt visi pasākumi notiek ar devīzi "Tiekamies tagad", tādējādi aicinot atkal satikties klātienē. No aptuveni 200 vietām vislielākais piedāvājums būs Kurzemē un Rīgā.

Šovakar visā Latvijā Muzeju nakts – piedalās teju 200 kultūrvietas
00:00 / 04:48
Lejuplādēt

Ar devīzi "Atvērts pa īstam" savu debiju tradicionālajā Muzeju naktī piedzīvos Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzejs. Interesenti aicināti ieskatīties dažādu cilvēku iekšējās pasaulēs. Bet galvenais – fiziskajā. Varēs iepazīties ar anatomijas, antropoloģijas un iedzimto anomāliju ekspozīcijām.

Vakara noslēgumā varēs iepazīt sapņu pasauli, kurā ielūkoties palīdzēs komponista Platona Buravicka muzikālais priekšnesums "Iekšējo pasauļu tīrumos".

Muzeja vadītāja Ieva Lībiete atzīst: "Ļoti gaidījām Muzeju nakti. Droši vien tāpēc, ka tā ir pirmā. Mēs zinājām, ka gribas kādu sadarbību ar mākslinieku, jo tas ir viens no mūsu muzeja darbības konceptiem. Mēģinām anatomiju, kas zināmā mērā varbūt ir sarežģīta nozare un nešķiet pievilcīga, apmeklētājiem padarīt saprotamāku, veidojot dažādas starpdisciplināras sadarbības. Šoreiz mēs domājam par mūziku, ka tas būtu lieliski, ka mums būtu koncerts uz terases. Pēc savām iekšējām sajūtām domājām, kas mums varētu piestāvēt, un mēs izdomājām, ka tas varētu būt Platons Buravickis. Tad es zvanīju Platonam un viņš man atbildēja: "Vai jūs vēlaties mani preparēt?" Un tad es sapratu, ka laikam būs sadarbība."

Kombinējot sintezatoru, klavieres un skaņas, kas radītas ar datora palīdzību, 40 minūšu garo priekšnesumu Buravickis radījis tieši Muzeju naktij. Darbā komponists atspoguļojot cilvēka iekšējās pasaules un to savstarpējo mijiedarbību.

"Mans izpildījums nebūs savas iekšējās pasaules demonstrēšana, bet galvenais uzdevums, lai mana mūzika atrod savu iekšējo pasauli un tad nāk iekšā muzejā vērot citas iekšējās pasaules jau fiziskās. Vērojot viens otra iekšējo pasauli, galvenais esiet uzmanīgi, cik jābūt atvērtam un cik jābūt tolerantam. Tolerances tagad visam trūkst. Tātad esiet atvērti, ne tikai nodemontrējot sevi, bet atvērti uztvert citu pasauli," norāda komponists.

Ar dažādām aktivitātēm interesentus gaida arī citi galvaspilsētas muzeji. Piemēram, Farmācijas muzejs aicina pievērsties kara skartajai Ukrainai. Varēs veidot plakātu, iepazīties ar Ukrainā ražotiem medikamentiem, izbaudīt alķīmiķa maģiskās spējas un apgūt pirmās palīdzības kursu.

Savukārt Latvijas Bankā būs apskatāma jaunatklātā izstāde "No Ventspils līdz Valkai", kurā interesentiem piedāvā atcerēties notikumus, ēkas un personības, kam starpkaru laikā bijusi nozīmīga loma bankas darbībā.

Pasākumiem bagāts vakars gaidāms arī citviet Latvijā, piemēram, Liepājā, kur varēs piedalīties radošajās darbnīcās, baudīt mūziku un mākslu, ļauties naksnīgām maltītēm un doties ekskursijās.

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla stāsta: "Pirmo reizi piedalās jaunatvērtais Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzejs, pasniegdami baroka mūziku, baroka dejas un arī kaligrāfijas radošo darbnīcu. Aktivitāšu citās vietās ir vairāk nekā 20. Tā ir Liepājas [Centrālā] zinātniskā bibliotēka, deju koncerts un muzikāli priekšnesumi notiks pie Liepājas Universitātes. Būs arī nakts tirgus. Pētertirgū būs iespēja ielūkoties telpās, kas ikdienā nav redzamas."

2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsētai atzinīgus vārdus velta Kultūras ministrijas pārstāve un Muzeju nakts koordinatore Gundega Dreiblate, izceļot arī Tukumu, Valmieru un citas pilsētas: "Šie svētki ir ļoti, ļoti svarīgi tieši ārpus Rīgas, jo tieši tur cilvēki visvairāk izslāpuši pēc tāda liela kopēja pasākuma. Sociālie tīkli un zvani – interesēšanās par Muzeja nakti – šķiet, ka arī šogad būs pietiekami liela interese."

Muzeju nakts ilgs no septiņiem vakarā līdz vieniem naktī, taču atsevišķām iestādēm darba laiks var būt arī cits.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti