Kultūras ziņas

Sākas Jaunā teātra festivāls "Homo Novus"

Kultūras ziņas

Vai valsts palīdzēs Liepājas teātrim?

Jurģu gaisotne Rīgas cirka ēkā

Šosezon Rīgas cirkā: pēdējās izrādes pirms rekonstrukcijas un Cirka skolas jaunums – gaisa akrobātika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Būtiskas pārmaiņas jaunajā sezonā piedzīvos Rīgas cirks. Gada nogalē jāsākas ilgi gaidītajai cirka ēkas rekonstrukcijai, bet Cirka skola un teātra trupa “Kvadrifrons” no septembra darbosies pagaidu telpās Pārdaugavā. Tas došot iespēju ievērojami paplašināt Cirka skolas darbību, bet izrādes, tāpat kā līdz šim, rādīs dažādās Rīgas kultūrtelpās. Šonedēļ būs pēdējā iespēja redzēt cirka izrādi arī vēsturiskajā Rīgas cirka arēnā, pirms sāksies ēkas siltināšana.

Rīgas cirka ēkā gaidāmas pēdējās izrādes pirms rekonstrukcijas; cirka skolā būs arī gaisa akrobātikas disciplīna
00:00 / 03:39
Lejuplādēt

Ar jaunās sezonas plāniem Rīgas cirka komanda iepazīstina vēl vecajās mājās – blakus vēsturiskajām Merķeļa ielas cirka kāpnēm durvis vērusi “Cirka viesistaba”, kurā var iegādāties suvenīrus un biļetes uz izrādēm, uzzināt par Cirka skolu un gaidāmo pārcelšanos.

Cirka direktore Liene Pērkone norāda: “Šajā pārmaiņu pilnajā laikā mēs neesam sēdējuši bezdarbībā: tieši pandēmijas laikā cirka rekonstrukcijas projekts ir uzņēmis jaunus apgriezienus.”

Pašlaik tiek meklēti būvnieki, bet cirka vadība un pirms trim gadiem izveidotā Rīgas Cirka skola kopā ar cirkā spēlējošo teātra trupu “Kvadrifrons” uz vairākiem gadiem pārceļas uz bijušajām Latvijas Universitātes telpām Pārdaugavā, Zeļļu ielā. Tas devis iespēju paplašināt Cirka skolas programmu – gan apjoma, gan kvalitātes ziņā, stāsta skolas vadītāja Māra Pāvula.

“Mums būs 12 iekares punkti gaisa akrobātikai un vertikālajai dejai, kas nozīmē, ka mums nāks klāt jauna disciplīna gan bērniem, gan pieaugušajiem – gaisa akrobātika. Tāpat arī citām disciplīnām jaunās telpas būs daudz piemērotākas. Tāpat papildus hobija grupām, kas eksistējušas līdz šim, esam izveidojuši jaunu trīs posmu apmācības programmu bērniem no 7 gadu vecuma," norāda Pāvula.

"Esam ieguvuši arī Rīgas domes interešu izglītības licenci. Šis ir pirmais solis uz to, lai izveidotu cirka izglītības infrastruktūru Latvijā."

Skolā šogad uzņemti 96 bērni, un vairums grupu jau ir pilnas. Četras disciplīnas var apgūt arī pieaugušie – un arī tur vairs brīvu vietu nav. Cirka direktore Liene Pērkone secina: pārcelšanās ārpus centra nav mazinājusi cirka nodarbību popularitāti.

“Cirka skolas ģimeņu nodarbības tāpat mums notiek LU Ekonomikas fakultātē, kas ir centrā. Vairums to pašu bērnu, kas jau iepriekš nāca uz skolu, turpinās nākt. Ņemot vērā, ka mums šīs nodarbības būs citā kvalitātē un ar citu aprīkojumu, papildus ir piesaistīti arī jauni mācībspēki, tad tas joprojām ir diezgan populāri un pieprasīti,” skaidro Pērkone.

Jaunās telpas ļaus arī attīstīt cirka mākslinieku kopienu, jo vecās arēnas tehniskā stāvokļa dēļ cirka profesionāļi nevarēja trenēties vienkopus.

No oktobra to varēs darīt Zeļļu ielā.

“Tāpat mēs turpināsim vest augstas raudzes māksliniekus no ārzemēm, kas arī savā ziņā attīsta cirka kopienu Latvijā,” stāsta cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers, aktlājot, ka novembrī Rīgā pirmoreiz notiks Eiropas Cirka nakts, kurā uzstāsies mākslinieki no Nīderlandes. Bet jau septembra pirmajās dienās pēdējo izrādi vēl neremontētajā cirka arēnā spēlēs starptautiska akrobātu komanda no Zviedrijas.

“Pirmoreiz iegājām arēnā, un aizrāvās elpa – šāda taču izskatās vieta, kur cirks ir dzimis! Mēs tieši domājām, ka vajadzētu pašiem savu cirka telti, un tagad pieredzam šo klasisko telpu – tas ir lieliski!” stāsta mākslinieks Ēriks Glass no apvienības “Kaaos Kaamos”.

Kad sāksies arēnas siltināšana, cirka izrādes turpinās rādīt citur, stāsta Ķibers.

“Mēs jau esam pieraduši, ka ziemas sezonas laikā šeit [arēnā] nevarējām neko rādīt, jo te nevarēja saglabāt normālu temperatūru,” skaidro Ķibers.
“Tāpēc mēs vedam sarunas ar teātriem, kultūras namiem, lai atrastu piemērotākās telpas katrai izrādei. (..)

Visu negribam vēl atklāt, bet principā mums ir plāns sadarboties ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri, kaut ko ir plāns darīt arī VEF kultūras pilī.”

Līdz brīdim, kad Rīgas cirkā ienāks būvnieki, skatītāji vēl varēs turpināt iepazīt ēku teatralizētā ekskursijā “Brīnuma skartie”.

"Pavisam praktiski mēs tuvāko nedēļu laikā izsludināsim iepirkumu, lai atlasītu būvniecības partneri, kas tad palīdzēs rekonstruēt cirka ēku, un mēs ļoti ceram, ka līdz Jaunajam gadam jau varēs sākties būvniecība," skaidro Liene Pērkone.

Plānots, ka rekonstrukcijas pirmajā kārtā siltinās cirka kupolu, nomainīs apkuri un ventilāciju. Tam no Eiropas fondiem paredzēti apmēram trīs miljoni eiro. Rekonstrukcijas projekta autori ir arhitektu birojs “NRJA”. Kad būs finansējums tālākajām rekonstrukcijas kārtām, pagaidām nav zināms, taču pie tā tiekot strādāts, lai 2022. gadā, kad šiem darbiem jānoslēdzas, turpinātos nākamās rekonstrukcijas kārtas.

"Tās būs citas kārtas, citi izaicinājumi, citi mērķi, bet, jā, plāns ir, ka pēc šī etapa pabeigšanas mēs atgriežamies atpakaļ cirkā, un varam attīstīt gan Cirka skolu, un arī organizēt beidzot izrādes šeit," norāda Pērkone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti