Šodien notiks 3. pasaules diktāts latviešu valodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

 

Sestdien, 7. oktobrī, notiks 3. pasaules diktāts latviešu valodā. 359 cilvēki pieteikušies, lai to rakstītu klātienē – to varēs darīt kopumā septiņās Latvijas pilsētās.

Sarmīte Ruža par 3. pasaules diktātu latviešu valodā
00:00 / 00:29
Lejuplādēt
Arī tie, kuri nepaspēja reģistrēties, var doties uz norises vietām. Tāpat arī diktātu ar savu vārdu vai anonīmi varēs rakstīt tiešsaistē, apmeklējot vietni "raksti.org". Diktāta sākums visiem būs plkst.12. Izlaboto darbu katrs saņems individuāli, un atzīmes netiks liktas.

"Var šķist, ka diktāts ir tāda ļoti skolnieciska lieta, tāds raksts, kas nevienu īpaši neinteresē. Tomēr diktāts ir tas, kur katrs cilvēks vislabāk var pārliecināties, vai viņš prot, vai neprot rakstīt," stāstīja viena no pasākuma iniciatorēm, Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas latviešu valodas skolotāja Sarmīte Ruža.

Jau ziņots, ka tekstu speciāli šim nolūkam ir radījis rakstnieks Nils Sakss. Aptuveni 300 vārdu garā diktāta teksta atbilstību latviešu valodas normām ir pārbaudījusi un apstiprinājusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras vadītāja Andra Kalnača. Diktātu lasīs sabiedrībā pazīstami cilvēki.

2016. gada diktātu latviešu valodā tiešsaistē un klātienē ­­­dažādās valstīs kopā rakstījuši 789 cilvēki. Divi diktāti uzrakstīti bez kļūdām, trīs – ar vienu kļūdu, savukārt lielākais kļūdu skaits vienā darbā ir 234. 

Iniciatīvas mērķis ir attīstīt latviešu valodas rakstītprasmi, audzināt cieņu pret dzimto valodu jau no bērnības, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti