Sociālantropologa Deivida Grēbera piemiņai notiks «starpgalaktisks karnevāls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

11. oktobrī daudzviet pasaulē tiks organizēts “starpgalaktisks karnevāls” – populārā amerikāņu sociālantropologa Deivida Grēbera, kurš 2. septembrī devās mūžībā, piemiņas pasākums. Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs Andris Šuvajevs 11. oktobrī lasīs tiešsaistes piemiņas lekciju par Deividu Grēberu.

Kā informēja Šuvajevs, “starpgalaktiskais” pasākums tiek rīkots, lai godinātu Deivida Grēbera (David Graeber, 1961-2020) ieguldījumu mūsdienu politisko un ekonomisko procesu izpratnē.

Tiešsaistes lekcijā Andris Šuvajevs sniegs ieskatu Grēbera svarīgākajās tēzēs un nozīmīgākajos darbos. Lekcijas noslēgumā ikvienam būs iespēja komentēt, jautāt, kā arī pastāstīt par savu saskarsmi ar Grēbera idejām. Globālā piemiņas pasākuma organizatori norāda, ka ir tikai viens noteikums: ierasties maskā – nevis medicīniskajā maskā, pie kurām pierasts Covid-19 pandēmijas laikā, bet karnevāla maskā. Lekcijas ievadā Andris Šuvajevs paskaidros masku un karnevāla nozīmi Grēbera ideju kontekstā. Šuvajevs gan atzīmē, ka neviens netiks dzīts projām, ja maskas nebūs.

“Grēbera idejas bija intelektuāls iedvesmas avots daudzām mūsdienu politiski revolucionārām kustībām, sākot ar kurdiem Rodžavā un beidzot ar “dzeltenajām vestēm” Francijā.

Viņš spēlēja aktīvu lomu “Volstrītas okupācijā” 2011. gadā un savā akadēmiskajā darbā problematizēja izpratni par naudu, parādu, birokrātiju, vardarbību, valsti un kapitālismu,” skaidro Šuvajevs. “Grēbers bija izcils rakstnieks, kurš plašākai publikai kļuva pazīstams ar darbu “Parāds: pirmie piectūkstoš gadi” (“Debt: the first 5000 years”), kā arī eseju par “bulšita darbiem” (“bullshit jobs”), kas vēlāk pārtapa grāmatā. Nedēļu pirms nāves Grēbers pabeidza savu pēdējo grāmatu, kas tapa sadarbībā ar arheologu Deividu Vengrovu (David Wengrow), – tajā autori apstrīd ierasto izpratni par cilvēces attīstību. Visus Grēbera darbus caurvij pārliecība, ka mūsu politiskās iespējas ir plašākas par tām, ko sniedz demokrātiski kapitālistiskā iekārta, kas, par spīti vairākiem sasniegumiem, ir radījusi plašu sociālo nevienlīdzību un tuvina cilvēci ekoloģiskai katastrofai.”

Tiešsaistes lekciju Andris Šuvajevs organizē sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti.

Lai saņemtu platformas “Zoom” saiti uz lekciju, svētdien, 11. oktobrī, pulksten 12.00, organizatori lūdz reģistrēties tiešsaistē.

“Zoom” saite tiks ievietota arī “Facebook” pasākuma lapā 15 minūtes pirms lekcijas sākuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti