Šlīteres bāka iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vēsturiskā Šlīteres bāka, kas ir otra vecākā navigācijas būve Latvijā, pēc Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ierosinājuma iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, informē DAP.

Šī celtne ir Kurzemes reģionam unikāla mežu novērošanas un bākas funkciju simbioze torņa veidolā - tā norādījusi Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP), kas izvērtēja DAP ierosinājumu.

"Tā ir otra vecākā eksistējošā bāka Latvijā, turklāt pietiekami labi saglabāta. Papildu vērtība ir novietojums kultūrvēsturiskajā ainavā un Slīteres nacionālajā parkā."

Šlīteres bākas tornis celts 19.gadsimta vidū, un pašlaik tā savu pamatfunkciju vairs nepilda. Tās piecos stāvos izvietota informācija ar Slīteres Nacionālā parka dabu un kultūrvēsturi, bet no bākas augšējā stāva logiem paveras skaista ainava uz Nacionālā parka meža masīvu un piecus kilometrus attālo Baltijas jūru.

Savulaik Šlīteres bāka bija viena no augstākajām ugunīm Baltijas jūras piekrastē, no bākas augstumiem var vērot gan Miķeļtorņa, Ovīšu, Kolkas un pat Sāmsalā esošās Sirves raga bāku.

Zilo kalnu krauja noteikusi vēl vienu īpatnību: neviena no Latvijas bākām neatrodas tik tālu no jūras.

Līdzās bākai atrodas Ozola namiņš, kurā darbojas DAP dabas izglītības centrs "Slītere", kur apskatāma pastāvīgā ekspozīcija "Dzīvais koks" un  interesentiem ir iespēja izzināt vecu, dobumainu koku nozīmi dabā, kā arī citus dabas noslēpumus, talkā ņemot interaktīvas spēles, video un audio ierakstus.

Šlīteres bāka kultūras pieminekļu sarakstā iekļauta zīmīgā laikā, kad Slīteres Nacionālais parks gatavojas 95. gadu jubilejai un tai veltītajai konferencei, kas 4. augustā norisināsies nu jau par vērtīgu pieminekli atzītās bākas pakājē. Pasākums vienkopus pulcēs dažādu jomu profesionāļus, ļaujot izvērtēt līdzšinējo ieguldījumu parka dibināšanas mērķu īstenošanā, kā arī diskutēt par nākotnes iespējām un vajadzībām, norāda DAP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti