Gada apskati

"Gada apskats"

Gada apskati

Kultūras gada apskats (ar surdotulkojumu)

Kultūras gada apskats

Skaļākie kultūras skandāli – 2021. gada apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No vārda brīvības, cenzūras, politkorektuma līdz koncertzālei un skolēnu dziesmu svētkiem – kādi bija 2021. gada lielākie kultūras skandāli?

Murālis

Šogad kultūrtelpā vienu no skaļākajiem skandāliem jeb paša mākslinieka Kristiana Brektes vārdiem teju vai pilsoņkaru Rīgā izraisīja Džemmai Skulmei veltītais murālis uz Rīgas 40. vidusskolas sienas. Tika vākti paraksti, lai to likvidētu, sienas gleznojums piedzīvoja arī vandālismu un uzdeva mūžseno jautājumu – kas ir māksla?!  

Valsts policija sāka arī kriminālprocesu saistībā ar iespējamu bērnu pornogrāfiju citos mākslinieka darbos, taču pēc trīs mēnešiem kriminālprocesu izbeidza. Netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Grāmatizdevēji sūdz tiesā

Gada sākumā Latvijas lielākā grāmatu izdevniecība “Zvaigzne ABC” iesniedza sūdzību Satversmes tiesā saistībā ar aizliegumu ārkārtējās situācijas laikā klātienē tirgot grāmatas. Tomēr jau drīz pēc tam valdība vienojās mainīt noteikumus un atļaut plašāku tirdzniecību, tai skaitā ļaut darboties grāmatnīcām.

Pandēmijas ietekme

Pandēmija turpināja paralizēt un smagi ietekmēt arī citas kultūras nozares. Grūts šis gads bija radošo profesiju pārstāvjiem. Piespiedu dīkstāve izraisīja radošo projektu pieteikumu lavīnu Valsts kultūrkapitāla fondā. Vasarā, atvieglojot ierobežojumus un kultūras dzīvei nedaudz atdzīvojoties, bija daudz neskaidrību par publikas šķirošanu. Vairāki mūziķi paziņoja par koncertu atcelšanu.

Rudenī nāca secinājums, ka šovasar uz koncertiem un brīvdabas pasākumiem pārdoto biļešu skaits nav sasniedzis pat 1/5 daļu no pirmskovida ēras vasaras 2019. gadā.

Skolēnu dziesmu svētki

Vai un kādi būs Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, – vēlāk jautājums mainījās: vai virtuālie dziesmu svētki arī ir svētki? Iecere rīkot e-svētkus neraisīja vispārēju sajūsmu, bet gan virkni neskaidrību.

Koncertzāles sāga

Šogad likās, ka straujākas kustības atrisinājuma virzienā pieredzēs koncertzāles stāsts. Vasarā Latvijas Arhitektu savienība sniedza atzinumu par piemērotākajām novietnēm. Septembrī Kultūras ministrija lēmumu par jaunās koncertzāles vietu solīja uz valsts svētkiem, bet šobrīd termiņi jau atkal mainīti.

Mākslas “Zandele”

Gada izskaņā pamatīgu zumēšanu mākslinieku vidū izraisīja mākslas centra “Zuzeum” rīkotā “Zandele”. Pārskatot savu kolekciju, ambiciozais mākslas centrs nolēma atbrīvoties no darbiem, lai gūtu ienākumus nākotnes projektiem. ''Zuzeum'' pārmestas dempinga cenas un veids, kā mākslinieku darbi pārdoti, saucot to par krāmu tirgu, humpalām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti