Sigulda pretendē uz literatūras pilsētas titulu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sigulda kļūst aizvien radošāka un vēlas pievērst sev visas pasaules uzmanību – pilsēta tikko pieteikusi savu kandidatūru dalībai UNECSO Radošo pilsētu tīklā, pretendējot uz literatūras pilsētas titulu.

Siguldas novada kultūras centra direktore Jolanta Borīte skaidro: “Šo pieteikumu gatavojot, mums bija jāsaprot, kas mums ir par bagātību, ar ko varam lepoties, kas ir tas, ko mēs varētu mācīties vai stiprināt, bet ko mēs varētu Eiropai parādīt, ko ar literatūru var darīt jeb kā izmantot literatūru par labu, lai pilsētu attīstītu.”

Siguldas Rakstnieku pilī nākotnē būs arī rezidenču vieta literātiem, tulkotājiem un grāmatu ilustratoriem. Savukārt Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā Koprades laboratorijas mājiņās iekārtota izstāde “Aspazija. Vētra”, kas atceļojusi šurp no Raiņa un Aspazijas vasarnīcas Jūrmalā, lai iedvesmotu garāmgājējus līdzdarboties un iesaistīties radīšanas procesā.

“Mēs gribam attīstīt darbību divos virzienos – publiskā, kas vērsta uz lasītveicināšanu, dažādas iniciatīvas, tostarp arī šādā veidā, nevis tikai eksponējot izstādi, bet dodot iespēju cilvēkiem pašiem radīt – radīt uz trotuāra, radīt savās pierakstu kladēs, jo jebkurš mēs varam radoši uzsākt vai nu paši, vai ietekmējoties no Aspazijas dzejas rindas,” stāsta Borīte. “Un otrs – mēs gribam attīstīt arī starptautiski rezidenču programmu, tulkotājiem, ilustratoriem.”

Tam vispiemērotākā būs atjaunotā Siguldas Jaunā pils. “Šogad restaurētā Siguldas Jaunā pils, kas vēsturiski gandrīz simt gadus atpakaļ kalpojusi literatūrai, ir bijusi modernākā Rakstnieku pils Eiropā. Un šeit ir pulcējušies gan latviešu klasiķi, gan arī pasaules līmeņa rakstnieki,” norāda Siguldas novada kultūras centra direktore.

Vēl viens starptautisks un uz vietējo iedzīvotāju pilnveidi vērsts notikums saistīts ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem un Siguldas novada tautas lietišķās mākslas studiju dalībniekiem, kuri iesaistīti Lietišķās mākslas biennālē Milānā.

Jolanta Borīte skaidro: “Mūsu novadā ir piecas lietišķās mākslas studijas, tad mūsu seniori izvēlēti kā meistari, ar kuriem strādā Mākslas akadēmijas studenti, kas rezultēsies ar kopīgu apmācību, pēc tam ar izstādi kultūras centrā “Siguldas devons” un jau tālākais mērķis ir nākamā gada aprīlis – Lietišķās mākslas biennāle Milānā.

Ceļu pie saviem lasītājiem nupat kā uzsākusi arī Siguldas “Velo bibliotēka”. Jolanta Borīte norāda: “Šis ir ilgi lolotais mūsu jaunais pakalpojums, kad Siguldas pilsētas robežās, īpaši domājot par gados veciem cilvēkiem un ģimenēm ar maziem bērniem, vasaras sezonā skolēnu nodarbinātības programmā mēs iegādājāmies riteni un piegādājam grāmatas mājās divreiz nedēļā. [..] Tas viss ir kompleksā ar literatūras projektu, kā mēs gribam attīstīt šīs lietas, ka piedzīvot Siguldā var ne tikai atrakcijas, aktīvu atpūtu vai skaistu dabu, bet, ka Siguldā siguldieši lasa, un mēs sakām, ka tas ir ļoti stilīgi.”

Līdz šim UNESCO literatūras pilsētas tituls piešķirt 39 pilsētām pasaulē. Vai to laimēsies iegūt arī Siguldai, uzzināsim novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti