Siguldā atklāta jauna telpa kopā būšanai un līdzradīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā darbu uzsākušas trīs dabai, pilsētai un nākotnei veltītas koprades laboratorijas, lūdzot padomāt par attiecībām ar dabu, ļaujot uz savu pilsētu paraudzīties līdzcilvēku acīm un piedāvājot izvēlēties skatpunktu uz nākotni, informēja Siguldas novada Kultūras centra pārstāvji.

Kā skaidroja Kultūras centrā, laikā, kad kultūras iestāžu durvis apmeklētājiem ir slēgtas un uz skatuvēm jau ilgāku laiku valda klusums, kultūras centrs “Siguldas devons” meklē citas radošās darbības formas. Koprades laboratorijām izraudzītais moto #DariSavuPilsētu aicinās iedzīvotājus uz aktīvu iesaisti un līdzdalību, lai rastu idejas pārmaiņām pilsētas dzīvē un paskatītos uz to ar jaunatklājēja acīm.

Dabas laboratorija aicina pārdomāt cilvēka attiecības ar dabu un caurskatīt savu rīcību dabā. Šobrīd uz to vedina mākslinieces Kristīnes Kliginas radītā “Cilvēkzivs” – no sakausētām plastmasas pudelēm, maisiņiem un iepakojumiem radīts vides objekts – zivs, kuras organisms piepildīts ar ūdenī peldošajiem atkritumiem, tādējādi simboliski attēlojot cilvēka radīto atkritumu milzu ietekmi uz dzīvo dabu.

Akcijas gaitā ar mākslinieces rokām plastmasas atkritumi turpinās pārtapt mākslā un taps vēl vairākās Gaujas zivīs, tāpēc šobrīd ikviens ir aicināts uz laboratoriju nest tukšas PET pudeles un plastmasas iepirkumu maisiņus.

Dabas laboratorija
Dabas laboratorija

Pilsētas laboratorija savukārt pierādīs to, ka “Sigulda nav tikai ierastie pastkartīšu skati”, skaidroja projekta īstenotāji, norādot, ka Sigulda ir pilsēta, kas iedzīvotājiem ir īpašām atmiņām un stāstiem bagāta. Lai citiem parādītu Siguldas īpašās vietas un lietas, dažādu paaudžu un profesiju siguldieši tiek aicināti piedalīties fotoprojektā “Trešā acs”. Ikviens akcijas dalībnieks saņem 36 kadru fotofilmu un visas fotogrāfijas tiek uzņemtas ar vienādiem, nu jau “vecmodīgajiem” fotoaparātu modeļiem, nevis mobilajiem telefoniem. Katra dalībnieka divu nedēļu garās fotografēšanas gala rezultāts būs neliela fotoizstāde. Laboratorijas darbības laikā pie vārda tiks 20 siguldieši.

Pilsētas laboratorija
Pilsētas laboratorija

“Nākotne ir šodienas lēmumu, ieradumu un vērtību spoguļa projekcija aritmētiskā progresijā,” tā par trešo – Nākotnes laboratoriju stāsta kultūras centra direktore Jolanta Borīte. “Katra no trim laboratorijas spoguļa plaknēm piedāvā atšķirīgu skatījumu uz nākotni, uz atšķirīgām vērtībām un izvēlēm. Ikviens apmeklētājs varēs akceptēt savai pārliecībai tuvāko apgalvojumu un pielaikot to fotogrāfijas veidā, pašam kā savas nākotnes veidotājam paliekot tās centrā.”

Kultūras centrā arī uzvēra, ka jaunatvērto laboratoriju saturs būs mainīgs, ļaujoties dažādu mākslinieku radošajām idejām un eksperimentiem un aicinot iedzīvotājus uz aktīvu iesaisti, no kultūras patērētājiem kļūstot par tās līdzradītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti