Sestdien norisinājās Pasaules latviešu valodas diktāts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien, 3. novembrī, plkst. 12.00 Latvijā un visā pasaulē vienlaikus ceturto gadu pēc kārtas norisinās pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu īpaši šim nolūkam ir radījis dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš, popularitāti guvušā romāna “Skolotāji” autors. Diktāta rakstīšanai klātienē varēja pieteikties Latvijas pilsētās vai kādā no trim izglītības iestādēm Rīgā, bet šobrīd piedāvājam diktātu tiešsaistē. 

Aptuveni 300 vārdu garā diktāta teksta atbilstību latviešu valodas normām ir pārbaudījusi un apstiprinājusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras vadītāja Andra Kalnača.

Diktāts ar virsrakstu “Malēniešu hronika” ir ironiska mūsdienu teika, kurā autors veiksmīgi apvieno latviešu valodu ar Ezopa valodu.

Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti.

Tiešsaistē Humanitāro zinātņu fakultātē diktora lomā iejutīsies kino un teātra aktieris Kaspars Znotiņš, ārpus Rīgas – citi sabiedrībā pazīstami cilvēki. 

 

Provizoriskie dati (pieteikumi rakstīšanai klātienē un aptauja internetā) liecina, ka sestdien, 3. novembrī, 706 cilvēki sēdīsies skolas solos, lai rakstītu diktātu klātienē.

Internetā diktātu varēs rakstīt pulksten 12 mājaslapā raksti.org.

 Idejas autore Olga Sukonnikova norāda, ka diktāta rakstīšana aizņems aptuveni 40 minūtes.  

“Pasaules diktāts latviešu valodā ir iespēja uzrakstīt diktātu, lai saprastu, vai kaut kas ir aizmirsies no skolas laikiem un saņemt šo diktātu atpakaļ izlabotu. Internetā būtu šodien īsi pirms pulksten 12.00 jāieiet vietnē www.raksti.org. Tur jūs redzēsiet pavisam nelielu anketu, ko lūdzam aizpildīt statistikas veidošanai. Tad ekrāna kreisajā pusē redzēsiet diktoru, un zemāk būs ievades lauks. Kad diktāts būs beidzies, būs trīs minūtes, lai pārlasītu un nospiestu „nosūtīt” pogu. Vispopulārākā kļūda diktātā ir saiklis „ne tikvien, bet arī”. Jāatceras, ka „ne tikvien, bet arī” ir četri vārdi. Otra populārākā kļūda ir, ka aiz virsraksta cilvēki neliek punktu, bet tas ir liekams,” atklāja Sukonnikova.

Iniciatīvas mērķis ir attīstīt prasmi rakstīt latviski, audzināt cieņu pret dzimto valodu, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu. Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kurš vienlaikus norisināsies visā pasaulē un kurā drīkst piedalīties jebkurš interesents. Turklāt to var rakstīt arī anonīmi, ja persona nevēlas norādīt savu vārdu.

2017. gadā III pasaules diktātu latviešu valodā tiešsaistē un klātienē 25 pasaules valstīs kopā rakstījuši 935 cilvēki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti