Kultūras ziņas

Studentu tērpu kolekcijas jauc robežas

Kultūras ziņas

Piedalies "Kilograms kultūras" pavasara balsojumā!

Jūrmalā durvis ver "Raiņa sēta"

Sestdien Jaundubultos apmeklētājiem atklās «Raiņa sētu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tuvojoties vasaras sezonai, par vēl vienu pievilcīgu kultūrvietu bagātāka kļuvusi Jūrmala. Jaundubultos, turpat, kur slavenās Raiņa priedes, atdzimšanu piedzīvojusi Raiņa un Aspazijas pašu celtā vasarnīca. 

Aiz vēsturiskās ēkas un līdz ar to vesela koka ēku kvartāla atjaunošanas stāv viena uzņēmīga jūrmalnieku ģimene. Pateicoties tās iniciatīvai un pūliņiem jau sestdien apmeklētāji gaidīti "Raiņa sētā". 

Koka vasarnīcu Jaundubultos, Poruka prospektā 61, teju visos laikos rotājusi plāksnīte, kas liecina – šeit dzīvojis Rainis. Taču ne vienmēr ēkai klājies tik labi kā šobrīd. Vienīgais par Raiņa paša līdzekļiem un viņa uzraudzībā tapušais nams kalpojis par Raiņa un Aspazijas vasarnīcu 1904. un 1905. gadā. 

Šeit sarakstīts arī viens no Raiņa slavenākajiem darbiem – luga “Uguns un nakts”. Vēlāk Rainis māju pārdeva, padomju laikos šeit bija pionieru nometne, bet pēc Latvijas neatkarības atgūšanas ēka ilgu laiku stāvēja tukša un tajā saimniekoja bezpajumtnieki. Tagad rūpes par šo namu uzņēmusies Gavaru ģimene, kas atjaunojusi ne tikai šo vasarnīcu, bet visu koka ēku kvartālu. 

“Mums ir liels vēsturnieks, kurš atkal ir vairāk izpētījis šīs ēkas, teiksim, pirmsākumus, tāpat ģimenē ir arhitekts, kas ir uzņēmies tieši šī ēku kompleksa arhitektūru, mums ģimenē ir, protams, lielie dzinējspēki, kas visu šo projektu ir uzsākuši un noveduši šodien līdz galam,” pastāstīja “Raiņa sētas” direktore Madara Gavare. 

Dzimtas galva, inženieris Valdis Gavars ir jūrmalnieks kopš 1963. gada. Viņš ir viens no Jūrmalas aizsardzības biedrības dibinātājiem un, dzīvodams kaimiņos, Raiņa un Aspazijas mītni pieskatīja jau tad, kad tā vēl nebija Gavaru dzimtas īpašumā. 

Valdis Gavars pamatīgi izpētījis ēkas vēsturi un sarakstījis par to arī grāmatu. Pateicoties izpētei, ēka restaurēta tās sākotnējā izskatā. Vadoties pēc fotogrāfijām, īpašnieki centušies atjaunot arī Raiņa darbistabu. Zem vairākiem slāņiem izdevies atrast arī oriģinālās tapetes un izgatavot to kopiju. Cits vērtīgs atradums ir zem grīdas dēļiem atrasts fragments no Rainim rakstītas revolucionāru vēstules – iespējams, paša dzejnieka nobēdzināts. 

“Diemžēl, gadiem ejot, tika aiztaisīts priekšējais balkons, un mūsu vēlme bija arī to atgriezt tā vēsturiskajā izskatā, jo mums ir bildes, kur Rainis un Aspazija laiski pavada savas vasaras dienas uz šī balkona. Un tad arī tas tika atjaunots tieši tā, kā tas vēsturiski Rainim ar Aspaziju šajā ēkā bija,” norādīja Gavare. 

Daļā kvartāla ēku iekārtoti apartamenti izīrēšanai, ar ko, starp citu, savulaik esot nodarbojies arī Rainis, – bet vēsturiskajā dzejnieku vasarnīcā būs neliels muzejs un sarīkojumu telpa. Sākts veidot arī Raiņa publikāciju kolekciju un vākt “Uguns un nakts” izdevumus. Izrādās, to vēsturiski bijis trīsdesmit astoņi. Dažu izlaidumu kolekcijā vēl trūkst, tādēļ tiek aicināti atsaukties cilvēki, kuriem tādi varētu piederēt. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti