Sansebastjanā veca fabrika pārtop laikmetīgās mākslas centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ko iesākt ar savu laiku nokalpojušu industriālo mantojumu? Tas ir daudzu pasaules pilsētu izaicinājums, kam atrastais risinājums pārsteidzoši bieži ir - māksla un izklaide. Pamestas ogļu raktuves pārtop muzejos, alus brūži - koncertzālēs, spīķeri - smalkos restorānos. Bet vai rūpnīca, kur kādreiz ražoja cigaretes, nebūtu lieliska vieta laikmetīgās mākslas centram? Kā izrādās, dot otru elpu kādreizējai tabakas fabrikai nav tikai Rīgas, bet arī Spānijas pilsētas Sansebastjanas kultūrļaužu iecere. Un Sansebastjana šai ziņā Rīgai ir krietni priekšā - ar skaidru vīziju budžetu un celtniekiem, kas jau rosās bijušās fabrikas telpās.

19.gadsimta beigās celtā tabakas fabrika ar majestātiskiem arkveida logiem savulaik bija grandiozākā būve Spānijas pilsētā Sansebastjanā. 37 tūkstošu kvadrātmetru platībā te 90 gadus ražoja cigaretes, bet pēdējos desmit gadus fabrika stāvēja tukša. Nākamgad te durvis vērs pilsētas lielākais mākslas un kultūras komplekss, bet pagaidām ekskursijā vēl jāvelk ķivere un zābaki.

Topošā mākslas centra vadītāja Ane Rodrigesa aicina iztēloties, kā fabrikas betona sienas ar dzelzs sijām drīz pārvērtīsies izstāžu zālēs, telpās koncertiem un konferencēm:

“Tagad uzkāpām pa kāpnēm, bet nākotnē te būs lifts un ceļš uz mediju bibliotēku. Mūsdienu digitalizācijas laikmetā varētu šķist savādi, ka mediju bibliotēkai atvēlam tik lielu platību, bet mēs šeit piedāvāsim jaunus pakalpojumus, tehnoloģijas apmeklētājiem. Te būs neliela “FabLab” jeb izgatavošanas laboratorija, kur paši iedzīvotāji, nevis mākslinieki varēs radīt digitālus izstrādājumus. Augšējos stāvos vairāk būs mākslinieku darbnīcas, bet zemākie domāti iedzīvotāju līdzdalībai mākslas procesos.”

Iedzīvotāju līdzdalība ir atslēgvārds topošā laikmetīgās mākslas centra projektā. Ane Rodrigesa uzsver - šis nebūs laikmetīgās mākslas muzejs, bet gan mūsdienu kultūras centrs, kura viens no galvenajiem uzdevumiem būs izglītot iedzīvotājus un iesaistīt radošajos procesos.

“Lai gan izstādes ir vajadzīgas un tādas mums arī būs, basku zemē trūkst institūciju, kas atbalstītu radošo procesu. Tādēļ te būs arī mākslinieku rezidences. Mēs veidosim arī izglītības programmu, jo gribam stiprināt saikni ar apkārtējo vidi un iedzīvotājiem. Caur kopīgiem projektiem un izstādēm mēs vēlamies veicināt kritisko domāšanu,” nākotni ieskicē Rodrigesa.

Kā tas bieži notiek, arī Sansebastjanā tabakas fabrikas pārbūves projektam ir desmitgadi gara un sarežģīta vēsture. To ietekmējušas gan pilsētas vadības maiņas, gan budžeta apcirpšana krīzes karstumā. Tomēr nākamvasar centrs beidzot būs gatavs un kļūs par vienu no svarīgākajām Eiropas kultūras galvaspilsētas norisēm 2016.gadā. Ane Rodrigesa cer, ka tas ļaus cilvēkus vairāk saradināt ar laikmetīgo mākslu:

„Vienam no šī gada mērķiem jābūt: padarīt mākslu un kultūru tuvāku cilvēkiem un vairāk viņus iesaistīt tās radīšanā. Parādīt, ka kultūra nav domāta tikai elitei, bet ikvienam ikdienas lietošanai. Reizēm, kad cilvēki blakus vārdam „māksla” ierauga vārdu „laikmetīgā”, viņi nobīstas un bēg projām. Mums jānones māksla un kultūra no tās augstumiem un jāparāda, ka tā domāta ikvienam, un tā ir katra paša izvēle - izbaudīt to vai nē.”

Sansebastjanas Laikmetīgās mākslas centrs aizņems ceturto daļu no milzīgā tabakas fabrikas kompleksa. Tas kļūs par mājām arī Basku filmu institūtam un Sansebastjanas kinofestivāla birojam, Basku kultūras centram un kādas bankas mākslas fondam. Fabrikas pārbūves projekts izmaksās apmēram 50 miljonus eiro, un to pamatā finansē vietējās un reģionālās pašvaldības.

Jāatgādina, ka līdzīgs izaicinājums rūpnīcas pārbūvē stāv priekšā arī Rīgai, kur bijušo Tabakas fabriku Miera ielā plānots pielāgot Jaunā Rīgas teātra vajadzībām, kamēr tā mājvieta būs remontā. Tiesa gan, būvdarbi bijušās fabrikas ēkā joprojām nav sākušies, jo, pēc „Valsts nekustamo īpašumu” jaunākajām ziņām, pašlaik vēl turpinās piedāvājumu izskatīšana. Pagaidām gan joprojām ir spēkā iecere Jauno Rīgas teātri uz Tabakas fabrikas telpām pārcelt līdz nākamā gada rudenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti