Rīta Panorāma

Sers Eltons Džons sociālajos tīklos slavē latviešu vijolnieka Roberta Balanas video

Rīta Panorāma

Pētīs tūristu ietekmi uz Galapagu salām

Brīvības pieminekļa izgaismošanas koncepcijas publiskā apspriešana. Saruna ar arhitektu A. Mailīti

Sākusies Brīvības pieminekļa izgaismošanas koncepcijas publiskā apspriešana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagājis gads, kopš ideju pastāvīgi izgaismot Brīvības pieminekli aizrautīgi virza Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds tā idejas autora Valda Zatlera vadībā. Gada laikā, pateicoties ziedotāju atbalstam, tapusi arhitektoniskā koncepcija un nepieciešamais būvprojekts. 17. jūnijā aizsāksies publiskā apspriešana par pieminekļa izgaismošanas arhitektonisko koncepciju.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds 2019. gadā uzsāka labdarības kustību "Gaisma mūsu brīvībai!". Gada laikā, pateicoties ziedotājiem un sabiedrības atbalstam, sagatavota arhitektoniskā koncepcija un būvprojekts minimālā apjomā Latvijas arhitekta Austra Mailīša un gaismu mākslinieka Normunda Bļasāna vadībā, respektējot šī ansambļa vēsturisko, oriģinālo ieceri.

Arhitekts Austris Mailītis LTV raidījumā “Rīta Panorāma” skaidroja: “Šobrīd jau Brīvības piemineklim apkārt ir gaismas stabi, kas mazliet gaismo laukumu un Brīvības pieminekli, bet tas izgaismojums nav pietiekams.

Mēs vēlētos, lai tas ir cienīgs un gaišs. Lai Brīvības pieminekļa zvaigznes patiešām iemirdzas.”

Mailītis arī norādīja – lai piemineklis izceltos, apkārtējā fonā jābūt klusinātākam apgaismojumam. Savukārt trešais izgaismošanas idejas aspekts ir Brīvības bulvāris. Arhitekts skaidroja: “Brīvības bulvāris ir mūsu bulvāru loka tāda kā galvenā ass, un šis te arhitektūras risinājums – arī gaismas masti, prožektoru dizains, gan arī mastu izvietojums, tas viss ir jāprojektē un jādizainē saistībā ar šo vēsturisko mantojumu, vēsturisko Rīgas centru, bulvāru loku.”

Brīvības pieminekļa izgaismošana plānota trīs dažādās noskaņās – ikdienas apgaismojums, kas iedegas līdz ar tumšā laika iestāšanos; svētku izgaismojums, ko izmanto valsts svētkos vai citos svinīgos, tajā skaitā ar valsts protokolu saistītos sarīkojumos; īpašais izgaismojums, kas radīs māksliniecisko baudījumu.

“Ikdienas versija ir tāda, lai piemineklis ir patiešām redzams, lai zvaigznes mirdz. (..) Ja ikdienā tas apgaismojums ir cienīgs un mierīgs, tad svētkos šis apgaismojums tiek akcentēts. Tas ir kā svētkos uzvilkt baltu kreklu. Un trešā ir gaismu stāstu versija, ko gaismu mākslinieki piedāvā, ka, iespējams, uz kādiem īpašiem pasākumiem veidot mākslinieces ieceres, izcelt kādus konkrētus tēlus piemineklī,” stāstīja Austris Mailītis.

Arhitektoniskā koncepcija publiskajai apspriešanai izstādīta Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur tā apskatei būs pieejama līdz pat augusta beigām.

Vēlāk tā būs pieejama vairākās bibliotēkās Latvijā.

Kopš aprīļa mēneša Brīvības pieminekļa izgaismošanas koncepcija skatāma arī fonda mājaslapā.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda mērķis ir nodrošināt Brīvības pieminekļa izgaismošanu, izmantojot jaunākās gaismu tehnoloģijas, lai visos gadalaikos būtu redzama un izgaismota brīvības aleja. Lai tautas brīvības simbolam izveidotu apgaismojumu un trīs zvaigznes mirdzētu arī tad, ja tumšs visapkārt.

Lai šo mērķi sasniegtu, tiek organizēta līdzekļu vākšana, sabiedrība aicināta ziedot un iesaistīties koncepcijas apspriešanā.

Fonda pārstāvji paziņojumā medijiem skaidro: “Brīvības ielas bulvāris ar Brīvības pieminekli sākumā ir unikāla pilsētbūvnieciskā ansambļa "Bulvāru loks" sastāvdaļa, kas veidots 19. gadsimta vidū. Bulvāru loks – tā arhitektoniskie un ainaviskie elementi ir aizsargājamas vērtības. Saeima ar likumu nostiprinājusi Brīvības pieminekļa piederību Latvijas valstij. Noslēgts trīspusējs sadarbības līgums starp Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu, Rīgas pieminekļu aģentūru un Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, lai, apvienojot kompetences, organizētu Brīvības pieminekļa izgaismošanas un tā apkārtnes labiekārtošanu vēsturiskajā Brīvības ielas bulvārī.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti