Kultūras ziņas

Instalācijas kā protesta veids

Kultūras ziņas

Kur pazuda saimnieks?

Lielajos kapos rit neatliekamie darbi

Sākta kapliču glābšana Lielajos kapos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Visticamāk, ja nebūtu milzīgās ažiotāžas ap tā dēvēto “kapu tramvaju”, jautājums par Rīgas Lielo kapu likteni tā arī nebūtu aktualizēts, un Rīgas un Latvijas veidotāju atdusas vietas saglabātos tik ilgi, cik tās koptu attāli radinieku vai entuziasti. Lai arī gadu desmitiem kapi grima aizmirstības un birokrātijas purvā, beidzot tur sākušies kapliču iekonservēšanas darbi, un drīzumā plānots arī restaurēt vienu no senajām kapenēm.

Nedēļu pēc līguma noslēgšanas ar Rīgas pieminekļu aģentūru uzņēmuma SIA “Koka ēka” vīri Lielo kapu centrā sākuši pusotru gadsimtu senās vācu aristokrātu Krēgeru dzimtas kapličas glābšanas darbus.

"Principā šobrīd tiek sagatavota pamatne pagaidu jumta karkasa izbūvei. Tālāk tiks izbūvēta jumta konstrukcija, kas pasargās mūrus no nokrišņiem. Tālāk varēs veikt praktiskus konservācijas darbus," stāsta būvuzņēmuma “Koka ēka” valdes loceklis Edgars Purviņš.

Līdzībās runājot, kapličai līdz šīs nedēļas beigām vai nākamās nedēļas sākumam uzliks cepuri, lai to neturpinātu postīt laikapstākļi. Pēc Purviņa domām, ja tagad neiekonservētu, tad ēkas bojāeja ir pāris gadu jautājums.

"Ja sākumā tas process ir lēns, tad pēc tam progress ir lielāks," saka Purviņš.

Šobrīd ar uzņēmumu par nepilniem 30 tūkstošiem eiro noslēgts līgums par trīs kapliču neatliekamu glābšanu, tomēr lielāki vai mazāki darbi ieplānoti gandrīz visās.

Darbu pasūtītājs ir Rīgas pieminekļu aģentūra, kura Lielajos kapos pārrauga kultūras mantojuma lietas pēc tam, kad Rīgas dome pavasarī kapus atpirka no baznīcas. Aģentūras vadītājs norāda, ka pašreizējie darbi ir vien pirmie soļi.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis uzskata, ka, iespējams, bez skandāla darbi Lielajos kapos nebūtu iekustējušies.

Paralēli rit arī darbs pie kapu attīstības koncepcijas, un iecerēts nākošā gada pavasarī kapu nākotnes vīziju skaidrāk noformulēt pēc starptautiska mēroga konferences.

"Ir jāapkopo visi viedokļi, nevis atsevišķi vienas grupas vai viena cilvēka, vai dažādu interešu grupu, bet kapi attiecas uz visu sabiedrību, sākot no Valsts prezidenta, bagātiem cilvēkiem, visiem rīdziniekiem," uzsver Gailītis.

Aģentūra uz pašvaldības un valsts finansējumu cer arī nākamgad, lai turpinātu kapliču iekonservēšanu un restaurāciju, līdz top skaidra vīzija par to, kas šajā dižgaru atdusas vietā būs nākotnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti