Sākas Okupācijas muzeja pārbūves darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturtdien, 13. septembrī, svinīgi iemūrējot kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, tika uzsākti Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves darbi. “Skonto Būve” Okupācijas muzeja pārbūvi un jaunās piebūves celtniecības darbus veiks pēc Amerikas latviešu arhitekta Gunāra Birkerta veidotā projekta, informēja “Skonto Group” komunikācijas konsultante Katrīna Antmane.

“Okupācijas muzejs ir viens no Latvijas valsts simboliem, kas liek atcerēties mūsu valsts vēstures traģiskākas lapaspuses. Tāpēc mums kā būvniekiem ir liels gods un vienlaikus arī liela atbildība uzsākt Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves darbus. Mēs strādāsim maksimāli efektīvi, lai jau 2020. gadā Okupācijas muzejs varētu atgriezties savās mājās un vēstures liecības jau jaunā veidolā varētu nest arī nākamajām paaudzēm,” svinīgajā kapsulas iemūrēšanas pasākumā uzsvēra “Skonto Būve” valdes loceklis Juris Pētersons.

Svinīgajā kapsulas iemūrēšanā piedalījās Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība (NA)), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA), Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs, Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels un “Valsts nekustamo īpašumu” valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Okupācijas muzeja biedrības priekšsēdētājs Valters Nollendorfs pirms kapsulas iemūrēšanas pauda cerību, ka tā, neviena netraucēta, ēkas pamatos dusēs vēl ilgi. Bet, kad reiz atkal ieraudzīs dienasgaismu, atradēji tajā paslēptos vēstījumus un arī tūkstoš Nākotnes nama ziedotāju vārdus mācēs izlasīt paši, bez tulka. Kapsula iemūrēta zem muzeja gaišās daļas, Nākotnes nama pagrabā, kur atradīsies muzeja krājums. Virs tā par ziedotāju līdzekļiem tiks iekārtota ekspozīcija, kas saturiski plānota tikpat gaiša un cerību pilna, kādu Birkerts iecerējis Nākotnes nama ēku.

Muzeju paplašinās pēc arhitekta Gunāra Birkerta meta ar baltu granīta piebūvi un gala sienu no stikla. Pašlaik noņemts apšuvums vienam ēkas sānam, kam pieguls jaunā ēkas daļa. Zem 1970.gadā celtās ēkas ikoniskajām kapara plāksnēm atsegta samelnējusi minerālvate. Tuvākajos mēnešos plāksnes noņems, lai atjaunotu būves karkasu un siltinājumu. 

“Atradām 1970.gada avīzi, ko atdevām Okupācijas muzejam. Bēniņos atradās arī vairākas tukšas šņabja pudeles no būvniecības laika. “Kristāldzidrais”,” smejas "Skonto būves” restaurators Andrejs Ādmīdiņš. Darbu laikā viņš uzgājis arī 1985.gada dziesmu svētku nošu grāmatu.

Muzeja fasādes apdarē izmantotās kapara plāksnes jeb kasetes tiks noņemtas un bojātās – aizstātas. Laika gaitā radušos patinu no tām nost netīrīs. “Tās mēs nomainīsim ar plāksnēm, kas noņemtas no šī zemākā korpusa. Vairāk jau bojājumu ir Melngalvju nama pusē, jo, ceļot Melngalvju namu, daudzas plāksnes tika sabuktētas,” skaidro Ādmīdiņš.

Andrejs Ādmīdiņš stāsta būvniecības gaitā iegūtajiem atradumiem
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

“Skonto Būve” līgumu ar “Valsts nekustamajiem īpašumiem” par Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvi parakstīja 2018. gada 29. maijā. Okupācijas muzeja pārbūves projekts ir iekļauts "Valsts nekustamo īpašumu" pārmaiņu programmā “100 adreses Latvijas valsts simtgadei”, kas paredz būvniecību īstenot tā, lai ar ēkām varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

KONTEKSTS
Okupācijas muzejs strādāja ēkā, ko 1970.gadā uzcēla kā Sarkano strēlnieku muzeju. Tiesības lietot šo ēku noteiktas arī Okupācijas muzeja likumā 2006.gadā, bet jau pirms sešiem gadiem muzejs šo ēku atstāja, jo darba apstākļi bija nepiemēroti – darbinieki ziemā sala, nebija normālas vietas, kur glabāt krājumu.

2011.gadā valdība pieņēma lēmumu par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa celtniecības finansēšanu. Rīkojums paredzēja, ka muzeja pārbūve un piebūves celtniecība jāpabeidz līdz 2013.gada 31.decembrim. Tas ir brīdis, kad Okupācijas muzejs pameta savas telpas un pārcēlās uz bijušo ASV vēstniecības ēku. Pēc gadiem ilgas projekta buksēšanas "Valsts nekustamie īpašumi” 2018.gada 29.maijā parakstīja līgumus ar būvniekiem "Skonto Būve” un piemiņas memoriāla veidotājiem SIA "Taktila” par okupācijas piemiņas memoriāla ansambļa būvniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti