Labrīt

Mūsdienu izaicinājums Eiropai - Covid-19 krīze. Saruna ar Valdi Dombrovski

Labrīt

Deputāts: Sociālās distancēšanās cena Latvijas ekonomikā būs mazāka nekā citviet

Latvijas Kultūras akadēmija svin 30.dzimšanas dienu

Sākas Kultūras akadēmijas digitālais festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

11. maijā sākas un visu šo nedēļu notiks Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotais digitālais festivāls, ar kuru augstskola aizsāks savas 30. jubilejas svinības. Festivāls atgādinās gan nozīmīgus akadēmijas pagātnes notikumus, gan runās par to, ko kultūras nozarei nozīmē ārkārtas situācija.

Vairākus festivāla notikumus varēs vērot tiešsaistē, bet daļa būs skatāma ierakstos, to vidū trīs leģendāras izrādes, kas tapa kā studiju darbi un kurās tagad populāri aktieri redzami pašā skatuves gaitu sākumā.

Festivāls ietvers arī studentu konferenci ''ZinātMāksla'', tāpat lekcijas un diskusijas, un piektdien tas noslēgsies ar svinīgo sēdi, ko ar lekciju ''Kāpēc kultūra?'' atklās Valsts prezidents un Kultūras akadēmijas goda profesors Egils Levits.

Latvijas Kultūras akadēmijas oficiālais dibināšanas datums ir 29. decembris, un, iespējams, tad jau to varēs nosvinēt normālā režīmā. Šonedēļ notiekošie ieskaņas pasākumi savukārt precīzi atspoguļos situāciju, kādā dzīvojam šobrīd.

Savulaik iecerētā klātienes festivāla vietā akadēmija rīko digitālo festivālu, kurā izcels gan nozīmīgus pagātnes notikumus, gan daudz analizēs arī šī brīža krīzes ietekmi uz kultūras nozari.

Piemēram, akadēmijas prorektore Anda Laķe kopā ar studentiem piedāvās atvērto lekciju “Kultūra ārkārtas situācijā: skaitļi un stāsti”.

Vēl pavisam nesen uzsākta radošo cilvēku aptauja, kā viņi pārdzīvo krīzes laiku, un lekcijā Anda Laķe piedāvās šīs aptaujas pirmos provizoriskos rezultātus.

Otrā lekcijas daļa būs veltīta stāstiem, ko uzklausīja Kultūras socioloģijas un menedžmenta studenti un kuros uzzināsim, kā šo laiku ļoti konkrēti izdzīvo seši dažādi kultūras nozares uzņēmumi.

Pat vēl nezinot aptaujas rezultātus, skaidrs, ka kultūras nozarei lielākie šie laika mīnusi ir tas, ka tiek zaudētas darbavietas, ka jāatceļ vai jāiesaldē projekti, ka pazūd finansējuma avoti.

Iespējams, viens no ieguvumiem varētu būt digitālās vides kā jaunas platformas izmantošana, tādējādi piepulcinot tradicionālajiem kultūras baudītājiem arī vēl citu auditoriju.

Andas Laķes lekcija ''Kultūra ārkārtas situācijā: skaitļi un stāsti” tiešsaistē būs skatāma trešdien pulksten 14.00. Līdzās tai festivāls piedāvās vēl divus notikumus tiešsaistē: ceturtdien jau no pulksten 10.00 varēs sekot studentu konferencei ''ZinātMāksla'', bet piektdien arī no 10.00 svinīgajai sēdei, ko ar lekciju ''Kāpēc kultūra?'' atklās Valsts prezidents Egils Levits.

Paralēli tam nedēļas garumā tika piedāvāti arī dažādi notikumi, ko interesenti varēs skatīties ierakstos – sev vēlamā laikā. To vidū būs Kultūras akadēmijā uzņemta mācību filmu izlase, kuru autori ir tagad labi pazīstami kino cilvēki, kā arī trīs leģendāru teātra izrāžu izlase, kur redzami tagad populāri aktieri, toreiz vēl pavisam jauniņi. Šīs izrādes ir ''Brāļi Karamazovi'', ''Pazudušais dēls'' un ''Simbelīns”, un tās papildinās arī diskusijas, ko vadīs Zane Kreicberga, Elmārs Seņkovs un Kārlis Krūmiņš.

Latvijas Kultūras akadēmijas 30. jubilejai veltītais digitālais festivāls sākas šodien un notiks līdz piektdienai, un tā būs kā ieskaņa jubilejas kulminācijai, kas notiks oficiālajā akadēmijas dibināšanas dienā – 29. decembrī.

Papildu informācija par LKA digitālo festivālu un trīsdesmitgades svinībām pieejama LKA mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti