Sākas Eiropas Valodu dienas pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Katru gadu 26. septembrī Eiropas Savienības dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu. Jau devīto gadu Eiropas Valodu dienas pasākumus piedāvā arī Latvija - šogad tie plānoti no 20. septembra līdz 18. novembrim.

Eiropas Valodu dienas uzdevums ir pievērst sabiedrības uzmanību valodu daudzveidībai, novērtēt savas dzimtās valodas nozīmi un apzināties, cik būtiski ir mācīties valodas visa mūža garumā.

20. septembrī Eiropas mājā notiek valodu meistarklases, kur interesentiem atraktīvā un radošā veidā dota iespēja iepazīties ar itāļu, spāņu, franču, horvātu, grieķu, poļu, norvēģu un zīmju valodu. Bet Gētes institūtā ir iespēja apgūt vācu valodu jaunākajiem interesentiem, piedaloties atjautības spēlē bērniem.

Pirmo reizi ceļu uzsāk mobilais ceļojums „Valodas kamoliņš”, kura laikā skolēni piedalīsies valodas spēlēs un konkursos dziedātāja Kašera vadībā, kā arī ierakstīs savu novēlējumu latviešu valodai 500 m garajā kamoliņā. Valodas kamoliņa tīšanu uzsāk Rīgas 37. vidusskolā, tālāk tas dosies 23. septembrī uz Salacgrīvu, Staiceli, Aloju, Limbažiem, Dobeli, Brocēniem, Saldu.

26. septembrī Gētes institūtā aicinām uz muzikālo darbnīcu kopā ar Tomasu Ludvigu, pēc tam kino vakars, kurā tiks demonstrēta filma „Almanya – esiet sveicināti Vācijā”.

Eduarda Smiļģa muzeja pagalmā notiks spāņu, itāļu, latviešu, lietuviešu valodas un kultūras vakars „Ieklausies, izdziedi un izgaršo kultūru”. Pasākumā kopā ar Kultūras akadēmijas studentiem teatrālā gaisotnē būs iespēja ieraudzīt un sajust atšķirīgo šo tautu valodā, mūzikā, dejā un citās radošajās izpausmēs.

27. septembrī „Rīga Plaza” aicinām uz valodu spēli „Mēles mežģis”. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt zināšanas un atjautību, izrunājot jautrus vārdu salikumus svešvalodās. Ikviens dalībnieks varēs piedalīties valodu skolas „Skrivanek Baltic” loterijā un laimēt dāvanu karti valodu mācībām grupā.

27. un 28. septembrī Tartu Universitātē notiks starptautiskā Baltijas studentu konference „Tilti Baltijā”, kuras mērķis ir igauņu, latviešu un lietuviešu valodas un kultūras tuvāka iepazīšana, valodu un kultūru saikņu stiprināšana, Baltijas valstu jauniešu tīkla radīšana un Baltijas kopīguma atrašana. Valodu dienas pasākumi notiks arī Dikļos un Rūjienā.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šogad tiek izsludināts konkurss skolu jaunatnei Latvijā un diasporā: līdz 18. novembrim skolēni tiek aicināti piedalīties radošo darbu konkursā „Dzimtas stāsti. Ar saknēm Latvijā”. Deviņus labākos darbus no katras skolas gaidīsim Latviešu valodas aģentūrā, kur skaistākie likteņstāsti tiks apkopoti un izdoti grāmatā. Konkursa nolikums 20. septembrī publicēts Latviešu valodas aģentūras mājaslapā www.valoda.lv.

Visi Valodu dienas pasākumi ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti